Nieuws

China ruziet met WHO over Zero Covid-beleid

11-05-2022 14:38

WHO-baas Tedros Ghebreyesus. Bron: Alexandros Michailidis/Shutterstock

De Chinese overheid bekritiseert het WHO voor ”onverantwoorde” uitspraken over het Zero-Covid beleid. De baas van de Wereldgezondheidsorganisatie, de Ethiopische Tedros Adhanom Ghebreyesus, uitte gisteren kritiek op het Chinese beleid. Hij noemde het ”onhoudbaar,” en zei dat het tijd was voor een nieuwe aanpak. de uitspraken werden gecensureerd op Chinese sociale media, en de staat voelt zich geroepen om het WHO weerwoord te geven.

Enkele honderden miljoenen Chinezen leven al maanden onder strenge lockdown-maatregelen die de verspreiding van het virus tegen moeten gaan. Bestuurders in Shanghai zeggen nu dat de helft van de stad ”Covid-vrij” is, maar dat dit geen verlichting van de resctricties betekent. Nadat de epidemie eind 2019 in China begon, nam de staat ook de eerste lockdown-maatregelen. De Chinese overheid wijst naar het relatief lage aantal doden, ongeveer 5100, als bewijs dat de aanpak heeft gewerkt.

De publieke kritiek over en weer is opvallend. Het WHO werd in het begin van de coronacrisis nog bekritiseerd om een ogenschijnlijke meegaandheid met de Chinese overheid. Ghebreyesus zou China’s aanpak teveel geprezen hebben als effectief en daad, nadat hij eerder de ernst van het virus had onderschat.