Nieuws

Onderhandeling coalitie met GroenLinks/PvdA loopt stuk

11-05-2022 17:14

Er wordt deze week druk onderhandeld over de voorjaarsnota van de regering. Omdat de huidige coalitie in de Eerste Kamer geen meerderheid heeft, moeten Rutte en Kaag op zoek naar steun bij oppositiepartijen. De voornaamste partner leek even het koppel van GroenLinks en PvdA. Die partijen besloten samen op te trekken bij de onderhandelingen, nadat ze tijdens de formatie ook gezamenlijk onderhandelden met VVD, CDA en D66.

Maar net als bij de formatie lijkt ook de voorjaarsnota het te moeten doen zonder linkse steun. GroenLinks-leider Klaver kwam vandaag gedesillusioneerd bij het overleg vandaan. ”Ik heb nul plannen gezien,” zegt hij na afloop. De linkse partijen hadden al aangegeven de huur omlaag moest, het minimumloon omhoog, en dat de vermogensongelijkheid moest worden teruggedrongen. Het kabinet kon hierin kennelijk niet genoeg bieden. Het lijkt erop dat het kabinet de steun ”over rechts” moet gaan zoeken. JA21 heeft drie zetels in de Tweede Kamer, maar de gelieerde Fractie-Nanninga heeft zeven zetels in de Eerste Kamer, en daar draait het uiteindelijk om. De partij benadrukt vooral dat het kabinet een andere koers moet varen als het gaat om migratie, stikstof, en klimaat.

Een voorstel om een debat te houden over de voorjaarsnota werd gisteren niet gesteund door de coalitie. de nota moet uiterlijk 1 juni naar de Tweede Kamer, maar de coalitiepartijen zullen eerst verder moeten onderhandelen. De huidige coalitie heeft 32 zetels in de Eerste Kamer, en heeft er 38 nodig voor een meerderheid. Van de oppositiepartijen hebben alleen JA21, PvdA en GroenLinks genoeg senatoren. Bij alle andere oplossingen zijn meerdere kleine partijen nodig, zoals de SGP (2 senatoren), PvdD (3) of SP (4). De PVV heeft vijf senatoren. De Forum-splinters Fractie-Otten en Fractie-frentrop hebben beiden twee zetels.