Nieuws

Finland wil ‘zonder oponthoud’ lid worden van de NAVO

12-05-2022 13:00

NAVO
Bron: Vitalii Vodolazskiy/Shutterstock

De Finse premier Sanna Marin hoopt dat het land binnen een paar dagen definitief een verzoek in kan dienen voor NAVO-lidmaatschap. Naar alle waarschijnlijkheid zal ook Zweden binnenkort formeel lidmaatschap aanvragen. De landen hopen zo steviger te staan tegenover een agressief Rusland, waarmee Finland een grens van 1340 kilometer deelt

Finland werd in 1917 onafhankelijk van Rusland, na het afzetten van Tsaar Nicolaas II in de Februarirevolutie. In 1939 vocht het een oorlog tegen een expansionistische Sovjet-Unie. Tijdens Operatie Barbarossa vocht Finland aan de kant van Duitsland. Finland en Zweden bleven tijdens de Koude Oorlog neutraal, en probeerden goede relaties te onderhouden met zowel Moskou als Washington. Aan die neutraliteit is met de Russische invasie in Oekraïne abrupt een eind gekomen. Beide landen zoeken nu veiligheid onder de NAVO-paraplu.

De woordvoerder van het Kremlin noemt het nieuws een dreiging voor Rusland. Dmitry Peskov zegt donderdag dat aansluiting van Finland bij de NAVO Europa en de wereld niet veiliger zal maken. De Russische reactie zal volgens hem proportioneel zijn, en afhangen van de hoeveelheid NAVO troepen en infrastructuur die straks aan de Russische grens staat.