Nieuws

Noord Korea gaat lockdown in vanwege eerste coronauitbraak

12-05-2022 07:55

Bron: Ink Drop/Shutterstock

Noord Korea heeft voor het eerst melding gemaakt van een uitbraak van het coronavirus. Het stalinistische land heeft een nationale lockdown afgekondigd vanwege een uitbraak van de omikronvariant in de hoofdstad Pyongyang. De staatsmedia zegt niet om hoeveel gevallen het gaat, maar deelt wel dat de eerste infectie vier dagen geleden ontdekt werd. Dictator Kim Jong-un heeft beloofd de uitbraak te zullen stoppen, en heeft de noodtoestand uitgeroepen.

Verschillende landen, waaronder China, hadden Noord Korea aangeboden om vaccins te leveren. Dit sloeg het Kim-regime echter af. Wel werden in januari 2020 de grenzen, die toch al dicht zaten, nog verder verzegeld. Dit gold ook voor de internationale handel, waar het land niet veel van had. Vorig jaar waren er al berichten dat het land kampt met voedseltekorten door het wegvallen van de import. Zuid-Korea heeft opnieuw humanitaire hulp aangeboden, maar daar heeft Pyongyang nog niet op gereageerd.

Noord-Korea heeft tot nu toe altijd volgehouden dat het de pandemie buiten de deur kon houden. Internationaal bestaat scepsis over de Noord-Koreaanse claims. In de jaren voor de crisis staken vluchtelingen regelmatig de grens met China over, dus het afsluiten van het land was het Kim-regime nooit helemaal gelukt. Waarschijnlijker is dat Kim Jong-un vanaf het begin heeft gekozen om ziektegevallen niet aan de eigen bevolking of de buitenwereld te melden. Volgens cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie hebben Noord-Korea en Turkmenistan als enige landen geen officiƫle gevallen gemeld. Turkmenistan wordt bestuurd door een autoritair post-Sovjet regime, vergelijkbaar met dat in Pyongyang.