Nieuws

Erdogan wil Finland en Zweden niet bij de NAVO vanwege steun aan terrorisme

13-05-2022 14:53

Recep Tayyip Erdogan.

De Turkse president Erdogan is niet te spreken over een mogelijk NAVO-lidmaatschap van Finland en Zweden. Hij noemt de Scandinavische landen ”gasthuizen voor terroristische organisaties”. Dit is waarschijnlijk een verwijzing naar Koerdische separatisten die onderdak hebben gezocht in Europa. Ook vindt Erdogan dat het NAVO-lidmaatschap van Griekenland een fout was.

De uitspraken komen op het moment dat Finland en Zweden definitief de knoop door hakken over het aanvragen van lidmaatschap. Zweden wil alvast veiligheidsgaranties van de NAVO, mocht Rusland moeilijk gaan doen voordat de toelatingsprocedure is afgerond. Erdogan lijkt bezwaar te maken vanwege Zweedse steun aan Koerdische rebellen in Noord-Syrië. Turkije ziet de YPG-rebellen als terroristen vanwege hun banden met de PKK, die in Turks Koerdistan opereert. Die laatste organisatie voert al 40 jaar een bloedige strijd voor onafhankelijkheid, en wordt door de VS en de EU als terroristische organisatie aangemerkt.

Een bestaand NAVO-lid mag nieuwe leden vetoën. Zo werd de toelating van Macedonië (nu Noord-Macedonië) lang tegengehouden door een Grieks veto. Ook de formele naamsverandering van Macedonië had te maken met Griekse bezwaren. Turkije kan in theorie dwars gaan liggen binnen de organisatie. Het is echter maar de vraag hoe hard Ankara zich hierin op wil stellen. Turkse en Koerdische dissidenten vinden al decennia een nieuw onderkomen in West-Europa. Nederland en Duitsland hebben zo inmiddels ook hun Koerdische lobby’s gekregen.

Dat Erdogan zijdelings bezwaar maakt tegen het lidmaatschap van Griekenland is ironisch. Turkije en Griekenland werden in 1952 samen lid in de eerste uitbreidingsronde van de verdragsorganisatie. De landen hebben wel een paar sluimerende conflicten met elkaar over eilanden in de Egeïsche Zee, en over de Turkse bezetten van Noord-Cyprus. Erdogan zegt nu dat Turkije de fout van de Griekse toelating niet wil herhalen.


 
 

Advertentie

True managed webspace

Lees ook deze artikelen

Finse president hoopvol over wegnemen Turkse bezwaren

VN vraagt Iran om afstel executie Zweeds-Iraanse wetenschapper

Turkije blijft moeilijk doen over NAVO-lidmaatschap Finland en Zweden

Kajsa Ollongren

Defensieminister Ollongren (D66) heeft Zweden en Finland nu al bescherming van NL beloofd

Graan in Oekraine

NAVO-baas Stoltenberg: ‘Oekraïne kan oorlog winnen’

Finland wil ‘zonder oponthoud’ lid worden van de NAVO

Turkije gaat Syriërs terugsturen

Finland en Zweden vragen in week van 16 mei NAVO-lidmaatschap aan

Atoombom

Jaap de Hoop Scheffer: ‘NAVO moet discussie over kernwapens voeren tijdens NAVO-top in Brussel’

Nilüfer Gündogan, Volt

BRIEFJE VAN JAN – Aan Nilüfer Gündoğan

Eerste vrouwelijke premier van Zweden nu alweer afgetreden

BRIEFJE VAN JAN – Aan politiebaas Martin Sitalsing

‘Het Turkse eergevoel onderschatten wij vaak’

‘Bij het Turkse consulaat kunt u hem aangeven als u wil dat hij in Turkije als verdachte wordt aangemerkt’

Tigran Balayan – Nederland moet optreden tegen de agressie van Azerbeidzjan en Turkije tegen Nagorno-Karabach

BRIEFJE VAN JAN – Aan Tunahan Kuzu

‘NCTV ziet verband tussen tramaanslag Utrecht en toespraak Turkse president Erdogan’

Turkije wil onzekerheid Brexit wegnemen en eist rechtmatige plek op binnen Europese familie

Podcasts

Multi Award Winning TPO Podcast 353 met Beste Presentator Roderick Veelo en Bert Brussen

Lees verder

TPO Podcast 352 met Rodney Veelo and Burt Brussen

Lees verder