Nieuws

Erdogan wil Finland en Zweden niet bij de NAVO vanwege steun aan terrorisme

13-05-2022 14:53

Recep Tayyip Erdogan.

De Turkse president Erdogan is niet te spreken over een mogelijk NAVO-lidmaatschap van Finland en Zweden. Hij noemt de Scandinavische landen ”gasthuizen voor terroristische organisaties”. Dit is waarschijnlijk een verwijzing naar Koerdische separatisten die onderdak hebben gezocht in Europa. Ook vindt Erdogan dat het NAVO-lidmaatschap van Griekenland een fout was.

De uitspraken komen op het moment dat Finland en Zweden definitief de knoop door hakken over het aanvragen van lidmaatschap. Zweden wil alvast veiligheidsgaranties van de NAVO, mocht Rusland moeilijk gaan doen voordat de toelatingsprocedure is afgerond. Erdogan lijkt bezwaar te maken vanwege Zweedse steun aan Koerdische rebellen in Noord-Syrië. Turkije ziet de YPG-rebellen als terroristen vanwege hun banden met de PKK, die in Turks Koerdistan opereert. Die laatste organisatie voert al 40 jaar een bloedige strijd voor onafhankelijkheid, en wordt door de VS en de EU als terroristische organisatie aangemerkt.

Een bestaand NAVO-lid mag nieuwe leden vetoën. Zo werd de toelating van Macedonië (nu Noord-Macedonië) lang tegengehouden door een Grieks veto. Ook de formele naamsverandering van Macedonië had te maken met Griekse bezwaren. Turkije kan in theorie dwars gaan liggen binnen de organisatie. Het is echter maar de vraag hoe hard Ankara zich hierin op wil stellen. Turkse en Koerdische dissidenten vinden al decennia een nieuw onderkomen in West-Europa. Nederland en Duitsland hebben zo inmiddels ook hun Koerdische lobby’s gekregen.

Dat Erdogan zijdelings bezwaar maakt tegen het lidmaatschap van Griekenland is ironisch. Turkije en Griekenland werden in 1952 samen lid in de eerste uitbreidingsronde van de verdragsorganisatie. De landen hebben wel een paar sluimerende conflicten met elkaar over eilanden in de Egeïsche Zee, en over de Turkse bezetten van Noord-Cyprus. Erdogan zegt nu dat Turkije de fout van de Griekse toelating niet wil herhalen.