Nieuws

Oekraïne wil in beslag genomen Russisch geld gebruiken voor wederopbouw

13-05-2022 16:32

Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmytro KulebaBron: Lev Radin/Shutterstock

De door het Westen in beslag genomen Russische fondsen moeten worden gebruikt om de Oekraïense economie en infrastructuur te herstellen. Dat zegt de Oekraïense Buitenlandminister Dmytro Kuleba tegen  de G7. Leiders van de zeven grootste industriële landen komen vrijdag bijeen in Duitsland. De organisatie heeft al steun toegezegd in de strijd tegen Rusland, maar Oekraïne vraagt nu om verdere stappen.

Afgelopen maandag deed EU-buitenland chef Josep Borrell al soortgelijke uitspraken. Ongeveer 300 miljard dollar aan Russische bezittingen zijn inmiddels bevroren, waaronder de helft van de goud- en zilvervoorraad van de Russische Centrale Bank. Borrell noemt het gebruik van de fondsen een gepaste ”oorlogscompensatie” voor de invasie. De VS maakte eerder vergelijkbare plannen voor de fondsen van de Afghaanse overheid, nadat die werd verdreven door de Taliban.

Een Russische rechtbank heeft vandaag het voorarrest verlengd van de Amerikaanse Brittney Griner. De basketbalster werd in februari gearresteerd op een luchthaven in Moskou. Ze zou in het bezit zijn geweest van verdampers voor cannabisolie. Dit is in Rusland illegaal, en ze zou een celstraf kunnen krijgen van vijf tot tien jaar. Volgens het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zit Griner onterecht vast.