Politiek

Weer affaire ‘machtsmisbruik’ binnen D66, in Europarlement, rapport moest geheim blijven

13-05-2022 22:25

Screenshot NPO.

Opnieuw is binnen D66 iemand beschuldigd van ‘machtsmisbruik’ waardoor ‘intern onderzoek’ noodzakelijk bleek. Dat ‘internet onderzoek’ moest, wederom, binnenskamers blijven, in elk geval tot het speciale D66-partijcongres aanstaande zondag waarin zal worden gesproken over de Metoo-affaire Van Drimmelen. Maar NRC kreeg het rapport van het ‘interne onderzoek’ in handen. Het rapport werd 3 mei al opgeleverd.

Het gaat in het ‘interne onderzoek’ om D66-europarlementariër Samira Rafaela die zich volgens drie voormalige medewerkers schuldig zou hebben gemaakt aan ‘machtsmisbruik, intimidatie, pestgedrag en bedreiging’. Dit zou hebben geleid tot een ‘onveilige werksituatie’.

De conclusie van het rapport is dat die klachten gegrond zijn. Rafaela zelf zegt zich er ‘niet in te herkennen’ en heeft een advocaat in de arm genomen.

D66-partijcultuur

Het is curieus dat het D66-bestuur besloot om het rapport juist niet voor zondag openbaar te maken omdat zondag niet alleen over de affaire Van Drimmelen wordt gesproken maar juist ook over de hele D66-partijcultuur. D66-Europarlementariër Sophie in ‘t Veld vindt dat deze zaak ondag gewoon open met de leden moet worden besproken en zegt daarover tegen NRC:

“Deze bijeenkomst gaat niet over de kwestie-Van Drimmelen. Het gaat over hoe mensen zich veilig kunnen voelen in de partij. Het bestuur zal duidelijk moeten maken hoe het met signalen van onveiligheid omgaat.”

 

Lees ook:

Frans van Drimmelen zegt lidmaatschap D66 op
Geert Dales – Een lesje transparantie van Frans van Drimmelen
Chris Aalberts – Zelfs in Kaag-positieve omgeving is kritiek op schaduwpremier ‘makkelijk’