Nieuws

Burgemeester Grenoble draait boerkini-verbod terug

16-05-2022 16:01

Boerkini. Bron: nullplus/Shutterstock

Het wordt weer warmer, en de burgemeester van de Franse stad Grenoble vindt dat het tijd is de regels voor de plaatselijke zwembaden eens te herzien. Zo moet het afgelopen zijn met ”absurde restricties” op wat vrouwen wel en niet mogen dragen. Hieronder valt volgens Eric Piolle ook het verbod op de boerkini, die aquatische versie van de boerka.

Frankrijk handhaaft sinds 2011 strenge regels als het gaat om gezicht bedekkende kleding. De boerka is geheel verboden, en kleding moet tenminste het gezicht zichtbaar laten. Het debat over de boerka, en aanverwante kledingstukken, is beladen, en verschillende steden en regio’s hebben verschillende regels als het om de boerkini gaat.

In Grenoble was de boerkini dus tot nu toe verboden. Na acties van een groep pro-boerkini activisten lijkt daar nu een eind aan te komen. De activisten zochten publiciteit door opzettelijk met boerkini’s aan naar het zwembad te gaan, en vervolgens boetes te incasseren. Ook zijn er feministische groepen die zich inzetten voor de boerkini.

Het heroverwegen van de kledingvoorschriften gaat overigens niet alleen over de boerkini. Wat burgemeester Piolle betreft moeten vrouwen ook met blote borsten naar het zwembad kunnen gaan. Vrijheid blijheid.