Nieuws

Rusland: toetreden tot NAVO Finland en Zweden is fout die Rusland niet zal accepteren

16-05-2022 11:16

Vladimir Putin
Vladimir Putin. Fotosr52 / Shutterstock.com. Bewerkt door TPO.

Rusland heeft maandag met intimiderende taal gereageerd op het voornemen van Finland en Zweden om toe te treden tot de NAVO. De Russische onderminister van Buitenlandse Zaken Sergei Ryabkov liet via het staatspersbureau RIA weten:

“Finland en Zweden moeten niet de illusie hebben dat we dit zomaar accepteren. Dat gelkdt ook voor Brussel, Washington of andere NAVO-landen. Het is een fout van Zweden en Rusland om in de NAVO te stappen. De militaire spanning zal hierdoor alleen maar stijgen. Het is een schande dat verstand wordt geofferd voor een denkbeeldige voorziening als oplossing voor de huidige ontwikkelingen.”

Wat de exacte reactie van Rusland zal zijn als Finland en Zweden tot de NAVO toetreden is niet bekend. Eerder liet Rusland al doorschemeren dat het een ‘militair-technische’ reactie zal zijn.

Mogelijk zal Poetin als reactie nucleaire wapens en hypersonische raketten plaatsen in de Russische enclave Kaliningrad, vlak bij Finland en Zweden en de rest van Scandinaviƫ. Maar de meeste experts denken niet dat Poetin een nieuwe oorlog zal starten door Finland of Zweden aan te vallen.

Meerderheid Zweeds en Fins parlement akkoord

Zowel het Zweedse als het Finse parlement bestuderen op dit moment een toetreding tot de NAVO. Zoals het er nu naar uitziet zal in beide landen een meerderheid van het parlement akkoord gaan. Maandag zal dan al een officiƫle aanvraag worden ingediend.

NAVO-lidstaat Turkije is tegen de toetreding van Zweden en Finland. Zweden stuurt daarom diplomaten om met de Turkse president Erdogan te overleggen of de bezwaren kunnen worden weggenomen. Turkije verwijt Zweden en Finland onderdak te bieden aan de Koerdische Arbeiderspartij PKK, in Tukije en de EU erkend als terroristische organisatie.

De verwachting is dat als Zweden en Finland de aanvraag eenmaal hebben ingediend er verder weinig in de weg staat om de landen snel tot de NAVO te laten toetreden. Het behandelen van die aanvrag zal enkele maanden duren. Tot die tijd hebben NAVO-landen een ‘veiligheidsgarantie’ geboden aan Zweden en Finland.

 

Gebruikte bronnen:
Reuters
NPR
New York Times
Newsweek