Nieuws

Verenigde Arabische Emiraten krijgen bezoek van vicepresident Harris, en van Iran

16-05-2022 11:48

Kamala Harris. Bron: Maverick Pictures/Shutterstock

Afgelopen vrijdag overleed de president van de Verenigde Arabische Emiraten. Het land functioneert als een absolute monarchie, dus inmiddels is zijn halfbroer benoemd tot de hoogste post. Mohamed bin Zayed al Nahyan is de derde president van de golfstaat sinds 1971, toen het land onafhankelijk werd van Groot-Brittanniƫ. Hij was de afgelopen tien jaar al een belangrijke factor in het landsbestuur, nadat de echte president een beroerte had gekregen.

Zo’n machtswissel vraagt toch om het aanhalen van internationale banden. Haaretz merkt op dat de VAE op maandag zowel delegaties van de Verenigde Staten als van Iran zal ontvangen. De Iraanse Buitenlandminister Amir-Abdollahian zal een bezoek brengen om zijn respect te betuigen aan de nieuwe president, en vanuit Washington komt een delegatie onder leiding van vicepresident Kamala Harris. Naast Harris komen ook Buitenlandminister Anthony Blinken en Defensieminister Lloyd Austin naar de VAE. Ook CIA-directeur William Burns gaat mee.

De Emiraten kozen er in 2019 voor om de banden met Iran weer aan te halen. De VAE draagt bij aan de in 2015 begonnen interventie in Jemen. Onder leiding van Saudi-ArabiĆ« probeert een coalitie van golfstaten te voorkomen dat sjiitische milities dat land overnemen. Volgens de Arabieren steunt Iran die milities, wat inmiddels een ”self-fulfilling prophecy” lijkt te zijn geworden. Na aanvallen op olietankers en Saudische infrastructuur besloot de VAE echter dat het beter was om contact te onderhouden met Iran, om zo de vrede enigszins te bewaren.