Nieuws

VS wijst in Kosovo opgevangen groep Afghanen af vanwege radicale banden

16-05-2022 13:50

Taliban
Shutterstock

De onderzoeksjournalisten van het Amerikaanse platform Axios hebben een scoop op basis van contacten met betrokken Witte Huis-medewerkers. De Biden-regering staat op het punt om een groep Afghaanse vluchtelingen af te wijzen vanwege veiligheidsoverwegingen.

De groep, bestaande uit ongeveer zestien mensen, werd na de machtsovername van de Taliban geëvacueerd. Ze werden opgevangen op een Amerikaanse legerbasis in Kosovo, in afwachting van de asielprocedure om naar de VS te kunnen. De mannen kwamen echter niet door de veiligheidskeuring, omdat ze banden zouden hebben met de Taliban of met andere radicale organisaties.

Afghaanse vluchtelingen moeten door een uitgebreide controle. Experts van de CIA, FBI, Defensie, en het nationale centrum voor contraterrorisme moeten evacuees natrekken op mogelijke risicogevallen. Een aantal ”hard cases” zit zodoende al bijna een jaar vast op Amerikaanse posten overzee, vaak samen met hun families.

De VS moet nu uitzoeken hoe het met de groep van 16 verder moet. Axios beschrijft globaal twee opties. De eerste optie is het repatriëren van de mensen naar Afghanistan. De VS deed dit in februari voor het eerst, toen werd ontdekt dat een Afghaanse evacuee een strafblad had verzwegen. Het ging hierbij voor zover bekend niet om iemand met Taliban connecties. De man werd via Qatar teruggestuurd naar Afghanistan.

Een andere optie is het vinden van een derde land waar de evacuees onderdak kunnen krijgen. Als ze inderdaad zijn afgewezen vanwege banden met de Taliban, wordt het echter moeilijk zoeken naar happige landen. Als Amerika de vluchtelingen niet op wil vangen omdat ze te radicaal zijn, waarom zou een andere land het dan wel doen?