Nieuws

China Eastern Boeing 737 vlucht 5735 crash in China was mogelijk opzettelijk

17-05-2022 18:44

China Eastern Boeing 737-800
China Eastern Airlines Boeing 737-800; B-5086. CC 2.0 Aero Icarus/Wikimedia. (Niet de gecrashte Boeing in kwestie.)

De Boeing 737-800 van China Eastern vlucht 5735 die op 21 maart van dit jaar chraste in China en waarbij alle 132 inittenden om het leven kwamen is waarschijnlijk opzettelijk tegen de grond gevlogen. Dit blijkt uit data afkomstig van de ‘zwarte doos’ van het toestel, zo melden Amerikaanse bronnen aan de Wall Street Journal.

Volgens één van de bronnen functioneerde het vliegtuig precies zoals het moest functioneren:

“Het vliegtuig deed wat iemand in de cockpit van het vliegtuig verlangde.”

Bovendien hebben de Chinese autoriteiten tot dusver geen mechanische of technische problemen met het toestel kunnen achterhalen.

Amerikaanse onderzoekers hebben mede door informatie van Chinese onderzoekers de focus steeds meer gelegd op het scenario van een opzettelijke crash door iemand in de cockpit. Dit kan door een piloot zijn gebeurd maar ook door iemand die van buitenaf in de cockpit wist te komen.

In april van dit jaar, niet lang na de crash, werd in een allereerste analyse van de toen beschikbare gegevens ook al de voorlopige conclusie getrokken dat de crash opzettelijk was.

Airliner China Eastern ontkent dat er bewijzen zouden zijn voor een opzettelijke crash. Volgens China Eastern verkeerden de piloten in goede gezondheid, waren er geen problemen in relationele sfeer en verkeerden ze ook niet in financiele problemen.

Ook zegt China Eastern dat het niet plausibel is dat iemand zich toegang tot de cockpit heeft kunnen verschaffen. Eerder werd al bekend gemaakt dat het vliegtuig geen noodsignaal heeft uitgezonden.