Nieuws

Half Holland negatief over Qatar als gastland WK voetbal, liever geen campagnes bedrijven rond WK

17-05-2022 15:18

WK voetbal oranje
Paul Vance / Shutterstock.com

Het WK Voetbal 2022 ligt al lange tijd onder vuur, vanwege de mensenrechtensituatie in Qatar. Ruim de helft van de Nederlanders staat negatief tegenover Qatar als gastland voor aankomend Wereldkampioenschap voetbal. Twee derde vindt zelfs dat het WK voetbal niet in Qatar gehouden moet worden, vanwege de schending van de mensenrechten in dat land.

‘Meerderheid Nederlanders vindt dat Nederlandse bedrijven geen campagne moeten voeren rondom het WK’

Vorige maand liet hoofdsponsor ING weten niet af te reizen naar Qatar en ook geen campagne te zullen voeren rondom het toernooi. Ook de andere sponsoren van Oranje, KPN, Albert Heijn, Bitvavo en de Nederlandse Loterij, gaan niet mee naar Qatar en stellen geen kaarten beschikbaar voor hun personeel. Of zij campagne gaan voeren rondom het toernooi is nog onbekend. Supermarktketen Lidl zet nu als eerste supermarktketen een streep door een grote reclamecampagne rondom het WK. Een slimme zet? Als het aan de Nederlanders ligt wel. Motivaction deed onderzoek naar hun mening.

Mensenrechtensituatie

Een duidelijke meerderheid van de Nederlanders vindt dat Nederlandse bedrijven geen campagne moeten voeren rondom het WK. De reden is de mensenrechtensituatie in Qatar. Zo staat ruim de helft van de Nederlanders positief tegenover het besluit van ING om geen campagne te voeren rondom het WK. En als het aan de Nederlanders ligt, volgen andere bedrijven hun voorbeeld. Dat bedrijven het Nederlands Elftal steunen vinden zij geen probleem, maar sponsoring of campagne voeren vinden zij gezien de mensenrechtensituatie niet gepast. Ruim 40 procent van de Nederlanders geeft zelfs aan dat zij een negatief gevoel krijgen bij Nederlandse bedrijven die het WK voetbal in Qatar sponsoren.

‘Opvallend is dat Generatie Z, de woke generation, het minste moeite blijkt te hebben met de mensenrechtensituatie’

Bedrijven moeten dus hun maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen volgens de Nederlanders. Maar wat zouden zij doen als hun werkgever hen gratis tickets zou geven voor het WK in Qatar? Zeker gaan, zegt één op de vijf Nederlanders.

Woke generation

Opvallend detail: leeftijd speelt een belangrijke rol in hoe Nederlanders aankijken tegen deze situatie. Hoe ouder, hoe negatiever zij zijn tegenover het WK en de sponsoring rondom het event. Opvallend is dat Generatie Z, de door de media bestempelde woke generation, het minste moeite blijkt te hebben met de mensenrechtensituatie en sponsoring rondom het event.

De discussie over het WK in Qatar is hiermee nog niet ten einde. Motivaction verwacht dat deze in het najaar weer zal oplaaien, met negatieve gevolgen op de voorpret van het toernooi. Voor zowel Nederlanders als adverteerders.

Over dit onderzoek:

Het onderzoek is op eigen initiatief van Motivaction uitgevoerd om meer inzicht te krijgen in de houding van Nederlanders t.a.v. het WK voetbal 2022 in Qatar. Voor het online onderzoek is gebruikgemaakt van het StemPunt panel van Motivaction met meer dan 75.000 leden. n=1.004 respondenten in de leeftijd van 18 tot 80 jaar hebben de vragenlijst volledig ingevuld. Het onderzoek is representatief gewogen op de kenmerken geslacht, leeftijd, opleiding, regio en Mentality. Het veldwerk werd op 12-19 april 2022 uitgevoerd.

Motivaction

 

Wopke Hoekstra: ‘Kabinet kiest voor samenwerking en dialoog met Qatar’

Het kabinet grijpt de aanloop naar het WK Voetbal in Qatar aan om in gesprek te blijven met de autoriteiten over de verbetering van de mensenrechtensituatie en de rechten van arbeidsmigranten. Daarmee hoopt het onder andere “duurzame veranderingen” te realiseren. Dat meldt minister Wopke Hoekstra van Buitenlandse Zaken in een brief aan de Tweede Kamer.

De Nederlandse mensenrechtenambassadeur bracht eerder dit jaar een bezoek aan Qatar, evenals de hoogste ambtenaar van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Beiden hebben bij de Qatarese overheid hun zorgen geuit over de mensenrechtensituatie en de implementatie van arbeidshervormingen.

Samenwerking en dialoog

Volgens de minister kiest het kabinet ook voor samenwerking en dialoog met Qatar “in het licht van een reeks andere dossiers die raken aan de belangen van Nederland”. Hierbij noemt hij onder andere de rol van Qatar in het veilig overbrengen van mensen uit Afghanistan naar Nederland. Ook kan het land een rol spelen in de “verdere diversifiëring van de Europese energie-import”.

Begin vorig jaar werd in de Tweede Kamer een motie aangenomen waarin de Kamer aandrong geen afvaardiging van de regering naar het WK in Qatar te sturen, dat in november begint. Voorlopig blijft de motie “nog in beraad”, aldus minister Hoekstra, zo gaf hij vrijdag ook al kort aan.

Mensenrechtensituatie en arbeidsomstandigheden

De mensenrechtensituatie en arbeidsomstandigheden zijn in de aanloop naar het WK Voetbal in Qatar al langer onderwerp van discussie. Begin 2021 meldde de Britse krant The Guardian dat er meer dan 6500 arbeidsmigranten zouden zijn omgekomen bij het bouwen van stadions en andere faciliteiten. Deze maand werd duidelijk dat hotels homostellen weigeren. Homoseksualiteit is strafbaar in Qatar.

Anp