Nieuws

Mexico telt meer dan 100.000 vermiste personen

17-05-2022 15:33

Demonstratie voor vermiste personen in Mexico-Stad. Bron: Roberto Galan/Shutterstock

De Mexicaanse staat zegt dat er meer dan 100.000 mensen formeel worden vermist, dat schrijft het AFP. Het is een trieste mijlpaal voor een land dat al decennia kampt met drugsgeweld. Volgens Mexico ligger er op het moment 37.000 ongeïdentificeerde lichamen in forensische onderzoeksinstellingen. In driekwart van de vermiste gevallen gaat het om een man, meestal in de leeftijd van 15 tot 40 jaar.

De Mexicaanse Drugsoorlog woedt al sinds 2006. De staat opende een offensief om de verschillende kartels te breken die drugs smokkelen naar de Verenigde Staten. Mexico kampt echter met een grote mate van corruptie onder bestuurders, leger en politie, en dit doet de bestrijding van de kartels haperen. Tussen 2006 en 2022 zijn ongeveer 340.000 mensen om het leven gekomen door het geweld. De VN waarschuwde in april al dat er een stijgende trend lijkt te zitten in het aantal vermissingen. Hierbij gaat het vooral om meer vermiste kinderen en vrouwen.

De VN wijst er ook op dat lang niet alle slachtoffers het resultaat zijn van de kartels. Zo zijn er verhalen van migranten die in Mexico vastgezet worden. Politiebewakers pakken hun telefoons af en eisen bij familieleden geld.

Kartels begraven hun slachtoffers doorgaans in ongemarkeerde graven, en dit maakt het terugvinden en identificeren moeilijk. Er wordt gewerkt aan een officiële database waarin DNA-materiaal kan worden opgeslagen van ongeïdentificeerde lichamen. Zo moet het mogelijk worden om mensen alsnog te identificeren.