Nieuws

Oekraïne evacueert gewonde militairen uit Azovstal

17-05-2022 08:28

Bron: Shultay Baltaay/Shutterstock

260 van de ongeveer 600 overgebleven Oekraïense militairen in het industriecomplex Azovstal zijn geëvacueerd. Dat zegt de Oekraïense viceminister van Defensie. Er zou sprake zijn van een uitwisselingsdeal met Rusland. 53 militairen waren zo zwaargewond dat ze naar een ziekenhuis in door Rusland ingenomen gebied zijn gebracht. Volgens president Zelensky is het doel om alle militairen uit Azovstal te evacueren. Als dit lukt zal het laatste stukje van de Stad Marioepol in Russische handen vallen.

Ondertussen schrijft de Guardian dat Poetin en andere hoge legerleiders zich voortdurend bemoeien met tactische beslissingen aan het front. De krant sprak met een bron binnen een ongespecificeerd Westers leger, die stelde dat Poetin zich soms kan bemoeien met legereenheden van 700 tot 1000 man. Dit micro managen zou normaliter door een officier op de grond gedaan worden, maar vindt nu plaats vanuit het Kremlin. Voeg daaraan toe dat Poetin zelf geen militaire achtergrond heeft, en altijd voor de inlichten diensten heeft gewerkt. Het is volgens de anonieme bron goed mogelijk dat zijn bemoeienis meer kwaad dan goed doet voor het Russische leger.

Ook zouden er technische factoren zijn die Russische generaals dwingen zelf poolshoogte te nemen aan het front. Het blokkeren van radioverkeer door het Oekraïense leger zou ervoor zorgen dat Rusland kampt met communicatieproblemen. Hierdoor kiezen hooggeplaatste officieren er relatief vaak voor om zelf het front te inspecteren, en taken op zich te nemen die anders naar lagere officieren gedelegeerd zouden worden. Hierbij lopen deze generaals relatief veel risico om zelf gedood te worden.