Nieuws

Pakistan arresteert zelfmoordterrorist die het op Chinezen voorzien had

17-05-2022 11:10

Pakistaanse politieagenten. Bron: Awais Khan/Shutterstock

De Pakistaanse politie heeft maandag een vrouw gearresteerd die een zelfmoordaanslag aan het voorbereiden was. De vrouw zou lid zijn van een afscheidingsbeweging die vecht voor de onafhankelijkheid van de zuidelijke provincie Beloetsjistan. De arrestatie komt twee weken nadat een zelfmoordterrorist zich opblies in Karachi, met de dood van drie Chinezen tot gevolg.

Pakistan bestaat uit een lappendeken van verschillende etniciteit. De zuidelijke Beloetsjen spreken een aan het Perzisch verwante taal, en een deel van hen strijdt al jaren voor onafhankelijkheid. Rebellengroepen schuwen hierbij het gebruik van zelfmoordaanslagen in, en gebruiken hiervoor met regelmaat vrouwen als aanslagplegers.

China

Opmerkelijk is dat niet alleen de Pakistaanse staat, maar ook Chinese burgers sinds een aantal jaren als legitiem doelwit worden gezien door de rebellen. China onderhoudt goede relaties met Pakistan, en bouwt veel infrastructuur in het land, ook in Beloetsjistan. Voor Pakistan is China een nuttige bondgenoot die tegenwicht kan bieden aan aartsrivaal India, en die geld kan investeren in de economie. Voor de Beloetsje rebellen is China echter een steunpilaar voor de Pakistaanse onderdrukkers. Hierom worden Chinese burgers gezien als een legitiem doelwit.

Bij een zelfmoordaanslag op 26 april kwamen drie Chinese onderwijzers om het leven, samen met een Pakistaanse Chauffeur. De nu gearresteerde militant zou volgens de politie van plan zijn geweest zich op te blazen bij een konvooi van Chinese burgers. Volgens de politie zijn bij de vrouw thuis explosieven aangetroffen.

Pakistan heeft in het verleden zowel de Taliban als India ervan beschuldigd de separatisten te steunen, maar beiden hebben dit met klem tegengesproken.