Nieuws

Botsing rivaliserende regeringstroepen in Libië

18-05-2022 11:56

Bron: Leonid Altman/Shutterstock

Dinsdagavond vonden er in de Libische hoofdstad Tripoli gevechten plaats tussen gewapende groepen. De directe aanleiding was een poging van de door het parlement benoemde premier Fathi Bashagha om zijn intrede te doen in de hoofdstad. Daar werd hij echter snel weggejaagd door troepen van de andere zelfverklaarde premier Abdul Dbeibeh, die eigenlijk leiding zou moeten geven aan een eenheidsregering.

Verkiezingen uitgesteld

Libië heeft weinig rust gehad sinds het omverwerpen van dictator Moammar al-Qadhafi in 2011. Een korte burgeroorlog werd toen beslecht met Westerse luchtsteun, en eindigde in de dood van de man die het land 42 jaar had bestuurd. De voorheen zeer rijke oliestaat viel uiteen in verschillende rivaliserende groepen.

Afgelopen december hadden verkiezingen plaats moeten vinden, maar die zijn voor onbepaalde tijd uitgesteld. De deelnemende partijen konden het niet eens worden over de regels. Premier Dbeibeh vindt nu dat hij aan mag blijven tot er alsnog landelijke verkiezingen plaatsvinden.

Parlement in Tobroek

Het Libische parlement, inmiddels gehuisvest in de oostelijke stad Tobroek, dacht daar heel anders over. De parlementsleden benoemden in februari Bashagha als de nieuwe premier. Die probeerde zich gisteren in Tripoli te vestigen. Bashagha heeft zich inmiddels weer teruggetrokken uit de hoofdstad, naar eigen zeggen om de burgerbevolking niet in gevaar te brengen.

Het parlement in Tobroek heeft de steun van de krijgsheer Khalifa Haftar. Deze generaal probeerde drie jaar geleden nog Tripoli in te nemen, maar slaagde hier niet in. Sindsdien bleef het conflict relatief rustig. Haftar deed militaire ervaring op in de Jom Kipoer-oorlog met Israël, en in grensconflicten met Tsjaad. De generaal heeft sinds de val van al-Qadhafi oost-Libië als machtsbasis.