Nieuws

Londen heeft te maken met apenpokkenuitbraak

18-05-2022 15:50

Bron: Yuriy K./Shutterstock

London lijkt te kampen met een kleine uitbraak van een tropische ziekte: Apenpokken. Dinsdag werden vier nieuwe gevallen vastgesteld, waarvan drie in de hoofdstad In totaal gaat het om zeven bevestigde gevallen, voornamelijk in de homoseksuele gemeenschap. Gezondheidsdiensten zeggen dat mensen moeten letten op ongewone huiduitslag en kleine sneetjes in de huid.

Volgens autoriteiten zouden de nieuwe slachtoffers van de ziekte allemaal zelf-identificeren als ”homoseksueel, biseksueel, of mannen die seks hebben met mannen”. Zes van de zeven gevallen worden behandeld in ziekenhuisafdelingen die zijn gespecialiseerd in besmettelijke virussen. Het zevende geval zit thuis in isolatie. Er is nog geen verband gevonden met een eerdere uitbraak van apenpokken begin mei.

Ook in Portugal en Spanje worden gevallen van apenpokken gemeld. In Portugal zijn vijf mannen positief getest, en worden er nog vijftien onderzocht. In Spanje lijkt het volgens de Guardian om acht gevallen te gaan.

De oorsprong van apenpokken is niet bekend. De ziekte werd in 1958 voor het eerst vastgesteld bij een groep apen. De dieren zaten in een laboratorium voor dierproeven. In Afrika is apenpokken sindsdien bij veel verschillende diersoorten vastgesteld, voornamelijk bij klein ongedierte. De ziekte kan twee tot vier weken duren, en symptomen worden vijf tot eenentwintig dagen na infectie zichtbaar.