Opinie

Ondanks Pact van Marrakesh sterven jaarlijks nog altijd duizenden vluchtelingen

18-05-2022 10:35

Vluchtelingen
Janossy Gergely / Shutterstock.com

Ieder jaar sterven duizenden mensen die op zoek zijn naar een beter leven, ondanks het Migratiepact uit 2018. De omgang met vluchtelingen uit Oekraïne laat zien dat we echt beter kunnen, als we maar willen. Landen moeten hun verantwoordelijkheid pakken en zorgen dat ieder mens kan rekenen op een veilige route en een menswaardige plek, ongeacht waar zij vandaan komen.

De internationale gemeenschap is tekortgeschoten om de veiligheid van migranten te waarborgen. Het Migratiepact had dit kunnen verbeteren, maar helaas is dat niet zo. Beleid hapert en in de praktijk komt er maar weinig van de grond. Een humaan en veilig migratiebeleid lijkt nog altijd ver weg en dus gaan er mensenlevens verloren.

In New York kwamen dinsdag de partijen bij elkaar die vier jaar geleden het Migratiepact (ook wel ‘Verdrag van Marrakesh’) aannamen. In die jaren voer het schip The Ocean Viking van SOS Méditerranée over de Middellandse Zee, om mensen te redden die dreigden te verdrinken. Sinds 2018 is het aantal drenkelingen op deze dodelijke migratieroute weer gestegen.

Medemenselijkheid en menswaardigheid

Het Internationale Rode Kruis stond SOS Méditerranée de afgelopen negen maanden bij en samen redden zij 1260 mensen. Dat werk zullen zij blijven doen zolang dit nodig is.

Dat het anders kan, laat de gezamenlijke respons op de crisis in Oekraïne zien. We zien in heel Europa wat het betekent als we medemenselijkheid en menswaardigheid hoog in het vaandel hebben. Die solidariteit moeten we tonen voor iedereen in nood, waar zij ook vandaan komen.

Tijdens de bijeenkomst deze week in New York zal het Rode Kruis landen oproepen om werk te maken van veilige migratieroutes en om iedereen toegang te geven tot basale levensbenodigdheden, ongeacht waar een persoon vandaan komt.

Carla Jonkers, Rode Kruis