Nieuws

Apenpokkenuitbraak verspreidt zich, RIVM onderzoekt mogelijke gevallen in Nederland

20-05-2022 15:31

Bron: Fahroni/Shutterstock

De Wereldgezondheidsorganisatie heeft een spoedzitting bijeen geroepen om te praten over de apenpokkenuitbraak. Deze zeldzame virusinfectie lijkt de afgelopen weken flink om zich heen te hebben gegrepen zonder dat medische autoriteiten de omvang van de uitbraak in beeld hadden.

Het RIVM onderzoekt inmiddels enkele mogelijke gevallen van het virus in Nederland. Het RIVM heeft ook een advies naar minister Kuipers gestuurd om een meldplicht in te stellen. Artsen en ggd-medewerkers moeten dan verplicht melding maken wanneer ze apenpokken vaststellen bij mensen. Jaap van Dissel noemt het ziektebeeld ”vrij mild”, maar zegt wel dat alle nodige maatregelen genomen moeten worden om de uitbraak de kop in te drukken. Dit kan onder andere door grondig bron- en contactonderzoek uit te voeren, om besmette personen zo snel mogelijk op te sporen.

Het virus, dat normaal in tropisch Afrika voorkomt bij mensen, is nu vastgesteld in de VS, Canada, het Verenigd Koninkrijk, Spanje, Portugal, Frankrijk, Duitsland, Zweden, Italië, België en Australië. Het is de eerste uitbraak van het virus op deze schaal buiten Afrika. In 1970 werd apenpokken voor het eerst bij mensen vastgesteld, nadat het in 1958 bij apen was gevonden. Het virus verspreidt zich via lichaamsvloeistoffen, en door de consumptie van slecht gekookt vlees.

Een 29-jarige Fransman die het virus bleek te hebben, zou de afgelopen tijd niet gereisd hebben. Hij zou het virus, dat zich via lichaamsvloeistoffen verspreidt, dus in Frankrijk van iemand anders op hebben moeten lopen. In het merendeel van de besmette gevallen gaat het om homoseksuele mannen, en Britse gezondheidsautoriteiten zijn al bij homobars langs gegaan op zoek naar andere geïnfecteerde bezoekers. Ook heeft het Britse ministerie van Gezondheid in allerijl vaccins ingeslagen tegen het virus, waar mensen die contact hebben gehad met slachtoffers me gevaccineerd kunnen worden. In Australië werden gisteren twee gevallen gemeld, waarvan eentje recent in Engeland was geweest.

Associated Press sprak met een Nigeriaanse viroloog die zich verbaast over de uitbraak. Nigeria heeft jaarlijks ongeveer 3000 gevallen van apenpokken. Hierbij gaat het veelal om mensen die op het platteland wonen, en in contact komen met besmet ongedierte. Uitbraken die geconcentreerd zijn onder veelal jonge, homoseksuele manen, komen volgens de viroloog niet voor. Hij merkt ook op dat het stopzetten van vaccinatiecampagnes tegen de ”gewone” pokken bijgedragen kan hebben aan de verspreiding van apenpokken. De twee ziektes lijken op elkaar, maar de pokken zijn door vaccinaties uitgeroeid. Omdat de vaccins ook tegen apenpokken werkten, heeft die ziekte na het eind van de campagnes een tweede kans gekregen.