Nieuws

Russische gastoevoer Finland wordt zaterdag gestopt, Duitsland neemt voorzorgsmaatregel

20-05-2022 12:16

Gasopslag in de haven van Hamburg. Bron: Calado/Shutterstock

Het Finse staatsgasbedrijf Gasum heeft bekend gemaakt dat Rusland zaterdagochtend de gastoevoer zal stopzetten. Om 7:00 uur morgenochtend zal een einde komen aan het Finse contract met het Russische Gazprom. De stopzetting komt nadat Finland en Zweden deze week formeel NAVO-lidmaatschap aan hebben gevraagd. Gasum zegt voorbereid te zijn op deze gebeurtenis, en gas te kunnen importeren via de Baltische staten. De CEO van het gasbedrijf schrijft in een verklaring dat mensen niet bang hoeven te zijn voor een verstoring van de gasvoorziening.

In Duitsland wordt ondertussen gewerkt aan noodmaatregelen, mocht Rusland besluiten om plotseling de gasexport af te knijpen. Rusland deed dit eerder met Polen en Bulgarije, en de Duitsers houden er serieus rekening mee dat zij de volgende kunnen zijn. Een aantal grote bedrijven werkt nu aan een systeem waarmee via veilingen een schaarsere gasvoorraad verdeeld kan worden.

Er bestaat al langer angst dat Rusland deze maand de gastoevoer naar Europa al verder dicht kan knijpen. De aanvraag van NAVO-lidmaatschap van Finland wordt nu dus gebruikt als reden om toevoer naar dat land te stoppen. Ook eist Rusland dat Duitse gasimporteurs deze maand voor het gas gaan betalen via een nieuw betaalsysteem, waarmee Euro’s omgezet worden in Roebels. Als importeurs dit weigeren, ligt de bal bij Rusland.

Ook de Duitse overheid werkt aan een plan om het land op korte termijn minder afhankelijk te maken van Russische gas. Het plan zou bestaan uit vergoedingen die de Duitse staat moet betalen aan bedrijven die hun productie vrijwillig omlaag brengen. Glas- en staalproducenten, en ook de chemische en farmaceutische industrie, zijn grote energiegebruikers, maar ook belangrijk voor de Duitse economie. Door bedrijven te compenseren die hun verbruik verminderen, kan er meer gas bespaard worden voor huishoudens.