Nieuws

Onderste uit de kan: Russische Doema wil veertigplussers het leger in

20-05-2022 16:55

Russische veteranen bij Overwinningsdag, 2015. Bron: Elena Vasilchenko/Shutterstock

Het Russische parlement gaat een wet overwegen waarin staat dat mannen van boven de 40 in dienst mogen. De wet moet een oplossing bieden voor de personeelstekorten van het Russische leger. Veel jongere soldaten beschikken over onvoldoende technische expertise voor specialistische taken, wat tot problemen leidt bij de invasie van Oekraïne. Door de toelatingsleeftijd van het leger te verhogen, kunnen veteranen weer in dienst treden. Op het moment mogen alleen Russen in de leeftijdscategorie 18-40, en buitenlanders in de leeftijd 18-30, het leger in. Mannen die nu op hun veertigste in dienst gaan, mogen tot hun vijftigste dienen in gevechtsrollen.

Veteranen die in de jaren ’90 of ’80 in het Russische leger zaten, zijn inmiddels volgens de huidige regels te oud. Volgens het wetsvoorstel behalen specialisten in het leger hun piek tussen 40-45 jaar. Een Amerikaanse officier zegt tegen Reuters dat de wet is bedoeld om extra militairen in dienst te nemen, zonder het bredere publiek schrik aan te jagen met een dienstplicht.

Ondertussen sprak de Russische Defensieminister Sjojgoe (dat is kennelijk hoe we de naam spellen in het Nederlands, oké) over tegenmaatregelen die zijn leger neemt voor de NAVO-uitbreiding in Scandinavië. Het aantal eenheden aan de Westgrens met Finland en de Baltische Staten wordt uitgebreid, al gaf hij geen specifieke aantallen qua manschappen. Ook moet het leger 2000 extra stuks materieel aanschaffen. Het leger zou door wintertrainingen kwalitatief zijn verbeterd, en ook oefent de vloot in de Baltische Zee vaker.