Nieuws

Republikeinse voorverkiezing Pennsylvania lijkt herhaling 2020 te worden

20-05-2022 14:00

dr. Mehmet Oz. Bron: Shutterstock

De Republikeinse voorverkiezing in Pennsylvania heeft nog geen duidelijke kandidaat opgeleverd. De tv-persoonlijkheid Mehmet Oz dingt in de staat mee naar de rol van Republikeinse kandidaat voor de Senaat. Hij staat nu nek aan nek met Dave McCormick. Beide kandidaten hebben op het moment 31 procent van de stemmen, en de beslissing lijkt uit briefstemmen te gaan komen. Oz kreeg voor zijn kandidatuur de steun van voormalig president Trump.

Net als Trump was Oz voor zijn politieke campagne bekend als tv-persoonlijkheid. Dit begon ooit als terugkerende gast op bij Oprah Winfrey. In 2009 kreeg Oz zijn eigen show, gericht op gezondheid. Nu wil hij voor de Republikeinen naar Washington D.C.

Turkije

Oz is de zoon van Turkse immigranten. Zijn vader was volgens hem een gelovig moslim, en zijn moeder was seculier. Oz zegt zelf te hebben gekozen voor het soefisme, en lijkt op bepaalde thema’s sociaal-conservatief te zijn. Oz spreekt Turks, en hij heeft naast de Amerikaanse ook de Turkse nationaliteit. Ook zat hij in de jaren ’80 twee maanden in het Turkse leger vanwege de dienstplicht.

Banden met Turkije werden tijdens de campagne ook een mikpunt voor zijn Republikeinse tegenstanders. Zo dook er een foto op waarop te zien is hoe Oz in 2018 een stem uitbrengt bij de Turkse presidentsverkiezingen. Hij had eerder gezegd nooit politiek actief te zijn geweest in dat land. Volgens een campagnewoordvoerder stemde Oz overigens niet op president Erdogan, maar op de seculiere kandidaat Muharrem Ince. Ince verloor de presidentsverkiezing met 30 procent van de stemmen.

Campagne

Oz is tijdens zijn campagne kritischer geworden op coronamaatregelen, en vindt dat het tijd is om terug te gaan naar ”het oude normaal”. Hij is voor het terugdraaien van Roe V. Wade door het Supreme Court, en voor wapenbezit. Hij zegt een tegenstander te zijn van het recreatieve gebruik van wiet. Wel sprak hij zich in het begin van de coronapandemie uit voor het gebruik van hydroxychloroquine als mogelijk medicijn, al sprak hij zich later ook uit voor mondmaskers en vaccineren.

Oz ligt op het moment voor met een marginaal verschil van ongeveer 1000 stemmen. De koplopers lijken zich allebei voor te bereiden op een juridisch gevecht over het hertellen van de stemmen. Trump riep Oz tijdens het tellen van de stemmen al op om de overwinning te claimen, maar dit was toch echt een stap te ver. De voorverkiezing lijkt nu uit te lopen in een reeks rechtszaken, vergelijkbaar met de nederlaag van Trump in 2020, en de Florida hertelling in 2000.