Nieuws

Belager Dave Chapelle: ‘Grappen over LGBTQ en daklozen waren trigger voor aanval’

23-05-2022 11:22

Isaiah Lee
Isaiah Lee. Screenshot Youtube.

De 23-jarige Isaiah Lee die begin mei komiek Dave Chapelle belaagde tijdens een voorstelling heeft in een interview met New York Post toegegeven dat ‘grappen over de LGBTQ-gemeenschap en over daklozen’ de reden waren voor de aanval op Chapelle.

Overigens was het een grap over pedofilie door een andere komiek tijdens de voorstelling waardoor Lee zijn zelfbeheersing verloor. Die grap riep bij hem namelijk ‘herinneringen op aan mijn eigen misbruikverleden’.

Lee wilde met zijn aanval duidelijk maken dat Chapelle meer rekening moet houden met gevoelens bij het maken van grappen:

“Ik wilde Chapelle laten weten dat wat hij zei mensen kan triggeren. Ik wilde Chapelle laten weten dat hij voortaan zijn grappen eerst moet laten lezen door de mensen die door zulke grappen kunnen worden geraakt.”

Nadat Lee was opgepakt bleek dat hij eerder dit jaar een huisgenoot heeft neergestoken. Deze huisgenoot indentificeerde Lee toen beelden van de aanval op Dave Chapelle viraal waren gegaan.

Ondanks het feit dat Lee voor het neersteken van de huisgenoot tot 15 jaar celstraf kan krijgen zegt hij geen spijt van de aanval op Chapelle te hebben:

“Ik zag het als een mogelijkheid om me uit te spreken over dakloos zijn, LGBTQ-rechten en seksueel misbruik van kinderen. Iets wat maar al te vaak dient als materiaal voor grappen bij comedians. Na afloop vroeg Chapelle aan me waarom ik het had gedaan. Ik vertelde hem dat mijn moeder en oma gevochten hadden voor zijn burgerrechten en zijn vrijheid van meningsuiting, maar dat ze geschokt zouden zijn door zijn grappen.”

Lee was weliswaar bewapend met een mes maar hij blijft er bij dat hij Chapelle niets wilde aandoen.