Nieuws

Iraanse president zweert wraak voor doodschieten kolonel Revolutionaire Garde

23-05-2022 13:02

Begravenis voor in 2020 gedode Iraanse generaal Soleimani. Bron: Saeediex/Shutterstock

De Iraanse president Ebrahim Raisi belooft dat er wraak zal komen voor de gedode kolonel Hassan Khodayari. De kolonel werd zondag doodgeschoten in de Iraanse hoofdstad Teheran. Hij had als kolonel van de Revolutionaire Garde leiding gegeven aan troepen die in Syrië vechten aan de kant van de regering van Bashar al-Assad.

Khodayari werd gisteren op klaarlichte in zijn auto doodgeschoten. De Revolutionaire Garde wees gelijk naar Israël als schuldige. Raisi sprak maandag van ”de hand van wereldwijde arrogantie”, een eufemisme voor Israël en de Verenigde Staten. Iraanse bronnen noemen de aanslag tegenover Al-Jazeera een ”rode lijn”, en verzekeren het medium ervan dat de verantwoordelijke groepen een zware prijs zullen betalen.

Ondertussen wordt in Israëlische media bericht dat Khodayari ook verantwoordelijk zou zijn voor plannen om Israëlische burgers te ontvoeren. Zo zou hij betrokken zijn geweest bij een plot om academici en zakenlui naar Zwitserland te lokken, alwaar ze ontvoerd zouden worden. De Israëlische inlichtingendienst Shin Beth wist dit te voorkomen. Khodayari zou ook betrokken zijn geweest bij een plot om Israëlische burgers te vermoorden op Cyprus.

Khodayari diende in Syrië onder de Iraanse generaal Qassem Soleimani, die in 2020 zelf om het leven kwam door een Amerikaanse raketaanval. Die aanval vond volgens de VS plaats omdat Soleimani op korte termijn aanvallen op Amerikaanse doelen aan het voorbereiden was. Beiden waren officieren in de Revolutionaire Garde, die door president Trump werd bestempeld als een buitenlandse terroristische organisatie.

Het komt wel vaker voor dat Israël door Iran beschuldigd wordt van moordaanslagen. Meestal gaat het echter om Iraniërs die betrokken waren bij het nucleaire programma van het land. Zo werd in november 2020 de Kernfysicus Mohsen Fakhrizadeh door Mossad gedood met een op afstand bestuurbaar machinegeweer. Hier is bij Khodayari echter geen sprake van, al zou hij wel belangrijk zijn geweest voor het ontwikkelen van het Iraanse drone-arsenaal.