Nieuws

Duitsland: AfD gaat in hoger beroep tegen verdachtverklaring door Duitse AIVD

25-05-2022 14:47

Bron: Shutterstock

Alternative für Deutschland gaat in hoger beroep tegen een beslissing waarin het Federale Bureau voor de Bescherming van de Grondwet de partij in zijn geheel als verdacht bestempelt. Een rechtbank in Keulen had op 8 maart besloten dat het Verfassungsschutz dit mocht doen. Dit betekent dat Duitse inlichtingendiensten de partij in de gaten mogen houden.

De verdacht verklaring is volgend het AfD ‘in alle opzichten onterecht’. De partij gaat het oordeel met alle middelen aanvechten, en heeft tot 3 juni om formeel bezwaar aan te tekenen. Eerder besloot het Verfassungsschutz al dat de rechtervleugel van het AfD als potentieel staatsgevaarlijk moest worden gezien. ”Der Flügel”, zoals de rechterflank wordt genoemd, is in 2020 officieel afgeschaft, maar zou goed zijn voor twintig procent van de partij. Ook zonder formele organisatie gaan activiteiten binnen Der Flügel naar verluid door.

Het AfD zou een gevaar vormen voor de grondwettelijke orde, en teveel ruimte bieden aan rechtsextremistische opvattingen. De partij werd in 2013 opgericht als een euro-sceptische partij, maar is zich sinds de migratiecrisis in 2015 meer en meer gaan richten op asiel en immigratie. Sinds het begin van de coronacrisis heeft de partij zich, net als veel andere rechtse partijen, opgeworpen als spreekbuis voor mensen die tegen de maatregelen demonstreerden of tegen vaccinaties zijn. Volgens het vonnis van de rechtbank in Keulen maakt de partij zich als geheel schuldig aan ”agitatie tegen buitenlanders”, en ”verklaringen die de menselijke waardigheid schenden”.