Nieuws

Polen heft tuchtkamer op voor EU-coronageld

27-05-2022 08:34

Bron: adriano.cz/Shutterstock

Polen heft de in 2017 ingestelde tuchtkamer op om in aanmerking te komen voor EU-fondsen. Het Poolse parlement stemde donderdag in met de opheffing. De Europese Unie had de tuchtkamer bekritiseerd omdat het een politiek gekleurd dwangmiddel zou zijn waarmee de Poolse rechtspraak aan banden kon worden gelegd.

De tuchtkamer kon rechters die de fout in gingen financiƫle sancties opleggen. In het ergste geval konden rechters uit hun ambt zetten worden. Onafhankelijke rechters zouden zo bestraft worden door de door politici benoemde leden van de tuchtrecht bankt.

Het Europese Hof oordeelde vorig jaar dat de tuchtkamer in strijd was met de rechtsspraak. Polen was in januari al van plan de rechtbank af te schaffen, nadat het in oktober vorig jaar een dwangsom van een miljoen euro per dag had gekregen van de EU. Dit geld werd vervolgens ingehouden op subsidies die voor Polen bedoeld waren.

Polen hoopt met de maatregel in aanmerking te komen voor een Europees herstelfonds dat was bedoeld om economieƫn te helpen na de coronacrisis. Het Poolse aandeel zou om 35 miljard euro gaan, maar was bevroren vanwege Europese zorgen over de Poolse rechtsspraak.