Buitenland

Zweedse politie voorkwam mogelijk nieuwe terreuraanslag in Anders Breivik-stijl

29-05-2022 14:58

Foto Pixabay

Een 25-jarige Zweed die vorig jaar door de Zweedse politie is aangehouden op verdenking van het voorbereiden van een terroristische aanslag wordt nu vervolgd voor onder andere verboden wapenbezit en ‘algemene vernietiging‘ (een vergrijp vergelijkbaar met brandstichting).

50 keer meer explosief materiaal dan bom Breivik

De man in kwestie is gelieerd aan de Scandinavische neonazibeweging NRM. Zweedse veiligheidsdienst Säpo vermoedt dat de man al meer dan een jaar bezig was met het voorbereiden van een aanval. De verdachte zou op online fora ook gezocht hebben naar berichten over aanslagen op scholen. Het is niet bekend of hij had besloten daadwerkelijk een aanslag te gaan plegen. Volgens het Zweedse onderzoeksbureau van defensie had de verdachte nog geen school geselecteerd en ‘zat hij vast’ in de eerste planningsfase.

Bij de inval op 4 november werd naast een hoeveelheid wapens en toebehoren onder meer 50 ton kunstmest gevonden en benodigdheden om bommen te maken. In vergelijking, de grotendeels uit kunstmest bestaande bom die Breivik af liet gaan waarbij acht mensen om het leven kwamen woog zo’n 950 kg. De Zweedse politie gaat ervan uit dat de man de aanslag alleen plande en stelt dat hij een teruggetrokken en geïsoleerd leven leidde. Tijdens een politieverhoor heeft de verdachte alles ontkend.

De man werd al eens eerder veroordeeld voor geweldpleging. Tijdens een NMR-demonstratie werd hij door een vrouwelijke tegendemonstrant in het gezicht gespuugd waarna hij haar op het gezicht en tegen de vlakte sloeg.