Nieuws

China’s ”pacifische overname” wil nog niet vlotten

30-05-2022 16:53

Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi. Bron: Alexandros Michailidis via Shutterstock

Het is China nog niet gelukt om overeenstemming te bereiken over een samenwerkingsverdrag met de eilandenstaatjes in de Stille Oceaan. De Chinese minister van Buitenlandse Zaken, Wang Yi, organiseerde een videoconferentie met de ministers van een aantal landen waar China graag nauwere banden mee wil. Het gaat om Fiji, Palau, Samoa, Tonga, Papua Nieuw-Guinea, Vanuatu, de Solomoneilanden, Niue en Micronesië. Een anonieme vertegenwoordiger van een van die landen zegt tegen Reuters dat een aantal landen niet akkoord gingen met de gemeenschappelijke verklaring over de conferentie.

Wang Yi benadrukte dat de landen zich geen zorgen hoeven te maken over de Chinese intenties. Hij erkent dat er twijfels bestaan over de motieven van China in de Stille Oceaan, en wijst naar Chinese steun aan ontwikkelingslanden in Afrika en Azië als bewijs dat deze twijfels ongegrond zijn. Samenwerking met China zou alleen maar ”meer harmonie, rechtvaardigheid en vooruitgang” betekenen voor deelnemende landen.

China had eerder een conceptverklaring naar de deelnemende landen gestuurd. Die werd vervolgens naar Reuters gelekt. Hierin stelde het een sterkere samenwerking voor op het gebied van handel, klimaatverandering, en economisch herstel na de coronacrisis. Er waren echter ook plannen voor samenwerking op het gebied van veiligheid en politietaken.

De zorg bestaat, zowel bij veel inwoners van de eilanden als in de Verenigde Staten, dat China een te grote greep krijgt op de veiligheidsapparaten van de deelnemende landen. Zo zou China politieagenten uit de eilandstaten willen trainen. Palau en Tuvalu hebben al aangegeven niet van plan te zijn speelballen te worden van grotere landen. Beide eilanden onderhouden bovendien diplomatieke relaties met Taiwan, dat volgens Beijing niet als apart land gezien mag worden.