Nieuws

Franse journalist gedood bij evacuatie Oost-Oekraïne

30-05-2022 15:22

Oekraïense soldaat in Irpin. Bron: Kutsenko Volodymir via Shutterstock

In het Oosten van Oekraïne is een Franse journalist om het leven gekomen bij Russische beschietingen. Het zou gaan om Frédéric Leclerc-Imhoff, een verslaggever voor de Franse 24uurs-nieuwszender BMFTV. De gouverneur van Luhansk meldt dat de verslaggever aanwezig was bij een evacuatie van burgers uit de stad Severodonetsk. De kolonne werd onder vuur genomen door Russische artillerie. De journalist, die in een pantservoertuig zat, werd door bomscherven getroffen en overleed later aan deze verwondingen. Franse autoriteiten zijn nog bezig met het bevestigen van het nieuws.

In Severodonetsk wordt momenteel zwaar gevochten. Er zouden nog ongeveer 13.000 inwoners in schuilen in bunkers en schuilkelders. Voor het uitbreken van de oorlog woonden er nog 100.000 mensen, van wie er volgens de gouverneur 1500 om het leven zijn gekomen.

De Franse minister van Buitenlandse Zaken, Catherine Colonna, brengt maandag juist een bezoek aan Kiev. Ze kreeg daar vanmiddag een rondleiding door Boetsja, en ontmoet de Oekraïense Buitenlandsminister Koeleba. Die herhaalde de vraag om meer wapens. Frankrijk heeft al kanonnen geleverd, en deze zouden door de Oekraïners met succes zijn ingezet aan het front. Ook hoopt Kiev Franse steun te krijgen voor de status van kandidaat-lid van de Europese Unie. Frankrijk heeft echter al benadrukt dat de aanvraag van EU-lidmaatschap een lang proces is.