Media

Bonusquote: ‘Er wordt niet eerlijk verteld dat ieders energierekening veel hoger gaat worden’

31-05-2022 20:19

Brandende autobanden
Shutterstock.

HP/DeTijd (dat bestaat nog) duo-interviewde prof. dr. Marcel Levi (hoogleraar geneeskunde, heeft verstand van geneeksunde en de pandemie) en prof. dr. ing. Jan Rotmans (hoogleraar duurzaamheid en transities, heeft verstand van klimaatopwarming en dingen waar Frans Timmermans verstand van zegt te hebben hebben). Het resultaat is een fijne maar forse verzameling gouden quotes, vooral over het Falen der Falen die BV Nederland heet.

Hele interview hier. (Blendle: hier.) Bonusquotes hieronder:

“Voor elke elektrische auto die er hier bij komt, komen er in China tien benzineauto’s bij.

Zeker in Nederland – met een hoor-, wederhoor-, consensus- en bezwaarcultuur – gebeurt er zonder een crisis helemaal niks. Er moet weer zo’n overstroming zijn, een vreselijke droogte of iets anders heel onaangenaams, en dan heb je misschien kans om iets voor elkaar te krijgen.

Een democratie is fantastisch, maar voor een jaar zou een dictatuur geen gek idee zijn. Zodat er even wat beslissingen kunnen worden genomen. Maar niet langer dan een jaar en nooit meer dan één keer.

Ik ben het er helemaal mee eens. Ik pleit zelfs voor een wat langere periode. Niet te lang, maar misschien vier jaar.

Ik erger me in Nederland geweldig aan altijd weer die compromissen. Dat zag je ook bij corona. Welk land gaat er nou een halfjaar discussiëren over mondkapjes? Er is geen land dat dat doet! Er is hier overal wel een stuurgroep, klankbordgroep of regiegroep voor. En dat zijn allemaal remmende instituties.

Ik durf te zeggen dat als wij de beslissing nu hadden moeten nemen, we geen Afsluitdijk en geen Flevopolder hadden gehad. Dan was er een milieueffectrapportage geweest en zestien groepen die ergens tegen waren. Zoals de meerkoet die gered moet worden.

Maar in Nederland zijn we het land van de middelmaat geworden. Dat vind ik heel jammer, want juist nu moet je heel creatief zijn.

Ik ben voor een ministerie van Afbraak.

We zitten in Nederland vol met goede ideeën en weten als beste de oplossingsrichtingen, maar het ontbreekt ons gewoon aan het komen tot besluiten en aan doorzetten.

Nu roepen ze in Brussel: ‘We gaan binnen een jaar van het Russisch gas af.’ Dat kan helemaal niet. Ik praat met tuinders in het Westland die volledig aan het aardgas zitten en die hebben nog zo’n tien jaar nodig om over te schakelen. Dus er worden een heleboel sprookjes verteld.

Er wordt ook niet eerlijk verteld dat iedereens energierekening veel hoger gaat worden. We gaan ons elektriciteitsnetwerk verzwaren en verslimmen en alleen dat kost al honderd miljard euro de komende dertig jaar. Wij gaan daar als consument fors aan mee betalen.

We hebben ook nog nooit een klimaatdoel gehaald in Nederland. Maar we gaan wel andere landen erop wijzen.

We hebben Mark Rutte en dat is geen leider, maar een manager.”