Nieuws

Canada komt met aanscherping wapenwet na schietpartij Uvalde

31-05-2022 11:51

Premier Justin Trudeau. Bron: Wandering views via Shutterstock

In de VS wordt nog flink geruzied naar aanleiding van de schietpartij in Uvalde, waarbij 21 scholieren en docenten werden gedood. Nu komt de Canadese regering met een nieuwe reeks aanscherpingen van de wapenwetgeving. De wetgeving is een combinatie van nieuwe maatregelen, en oude die vorig jaar uit waren gesteld in aanloop naar de verkiezingen. In 2020 werd al een verbod ingevoerd op de verkoop van een aantal categorieën aanvalsgeweren, na een schietpartij in Nova Scotia. Hierbij kwamen 23 mensen om het leven, inclusief de dader.

Premier Justin Trudeau verwees in een speech over de wet naar de situatie in de Verenigde Staten, en stelde dat Canadezen ”simpelweg naar het zuiden hoefden te kijken om te zien wat er gebeurt als er geen actie wordt ondernomen”. Onder andere de verkoop van pistolen wordt voor onbepaalde tijd bevroren. Ook verbiedt de wet de verkoop van magazijnen met een grote capaciteit. Kleinere magazijnen moeten voortaan zo zijn aangepast, dat ze niet meer dan vijf kogels achter elkaar af kunnen vuren.

Verder komt er een verbod op de verkoop van nepwapens die teveel lijken op echte vuurwapens. Dit moet ook gelden voor airsoft geweren. Als politieagenten geconfronteerd worden met iemand die een echt wapen bij zich lijkt te hebben, moeten ze daar naar handelen. Dit leidt tot situaties waarin mensen neergeschoten worden omdat ze in het openbaar met niet-dodelijke namaakwapens rondlopen.

Ook verbiedt de wetgeving wapenbezit voor mensen die zijn veroordeeld voor stalking of huiselijk geweld. Wel zijn er uitzonderingen op de bevriezing van de vuurwapenverkoop. Zo kunnen atleten en professionele beveiligers alsnog aan voor hun vakgebied relevante wapens komen. Canadezen die nu een vuurwapen bezitten, mogen deze op het moment nog houden.