ThePostOnline

De Europese olieboycot komt er, maar geldt voor zeetransport

31-05-2022 08:57

Olietanker
Shutterstock.

De Europese Unie en haar lidstaten zijn toch akkoord met een olieboycot tegen Rusland. De boycot, die 75 procent van de Russische olie-import treft, zal eind dit jaar ingaan. De EU is ook akkoord gegaan met een belangrijke uitzondering op de boycot. Pijpleidingen vallen er namelijk niet onder. Alleen olie die via zee wordt aangevoerd zal worden geweerd. Het onderscheid is het resultaat van bezwaren die een aantal landen hadden tegen een totale importban. Met name Hongarije, maar ook Tsjechiƫ en Slowakije, zitten namelijk met het probleem dat ze geen alternatief hebben voor import via pijpleidingen.

Omdat deze landen geen eigen toegang tot de zee hebben, zijn ze veelal afhankelijk van transport over land. De pijpleidingen stammen veelal uit de Koude Oorlog, toen deze landen nog onderhorig waren aan de Sovjet-Unie. De uitzonderingspositie brengt wel met zich mee dat de landen enkel olie mogen importeren voor eigen gebruik. Hongarije mag dus niets kopen van Rusland om door te verkopen aan Kroatiƫ.

Duitsland en Polen hebben ook toegezegd hun olie-import via pijpleidingen af te gaan bouwen. Dit is goed voor nog eens 15 procent van de EU-import van Russische olie. Ook zijn er in dit zesde sanctiepakket plannen gemaakt voor verdere sancties op andere gebieden. Een genoemd voorbeeld is het afsluiten van Ruslands grootste bank, Sberbank, van het bancaire communicatiesysteem SWIFT.