Nieuws

Franse diplomatie maakt zich op voor staking

31-05-2022 16:49

Ministerie van Buitenlandse Zaken in Parijs. Bron: Petr Kovalenkov via Shutterstock

De Franse diplomatieke dienst gaat donderdag voor de tweede keer in haar geschiedenis staken. Onder diplomaten bestaat onvrede over een serie hervormingen die president Macron door wil voeren. Veel diplomaten geloven dat de hervormingen de status van de diplomatie aan zullen tasten, en geen recht doen aan de expertise en professionaliteit van hun vakgebied.

De hervormingen in de publieke sector schaffen de speciale status van hoge diplomaten af. Zeker vijfhonderd diplomaten hebben hun deelname aan de staking aangekondigd. In een verklaring noemen de stakers de hervormingen een aanval op hun vakgebied, en een teken dat de regering Buitenlandse Zaken tracht te ondermijnen. Het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft in totaal ongeveer 15.000 medewerkers in binnen- en buitenland, waarvan 1800 formeel als diplomaten. De Franse diplomatie heeft al sinds 2007 te maken met bezuinigingen, maar blijft de op twee na grootste in de wereld, op China en de VS na.

De staking komt op een bijzonder ongemakkelijk moment. Sowieso is het ongewoon dat diplomaten staken. Frankrijk probeert daarnaast een belangrijke rol te spelen binnen de Europese Unie, en bij het steunen van Oekraïne.