Politiek

Jammer voor Oekraïne: materieel defensie is alweer bijna op

31-05-2022 21:17

Foto: ministerie van Defensie.

Defensie heeft steeds minder militair materieel om weg te geven aan Oekraïne. Daarom onderzoekt het ministerie de mogelijkheden om meer militaire middelen te kopen voor de Oekraïners. Ook wordt gekeken of met andere landen wel aan de verzoeken van Kiev kan worden voldaan, schrijven minister Kajsa Ollongren en staatssecretaris Christophe van der Maat aan de Tweede Kamer.

Nederland levert wapens aan Oekraïne sinds het land meer dan drie maanden geleden werd aangevallen door Rusland. Aan het begin leverde Defensie vooral lichter materieel, maar sinds enige tijd gaat het ook om zwaarder materieel zoals pantservoertuigen en pantserhouwitsers. Er is voor meer dan 100 miljoen euro aan militaire goederen al naar Oekraïne gegaan.

Paraatheid krijgsmacht

De leveringen hebben geen gevolgen gehad voor de paraatheid van de krijgsmacht, aldus de bewindslieden. Defensie leverde materieel dat overtollig was of zou worden afgestoten. Verder werden spullen uit voorraden gestuurd. Nederland gaat door met het steunen van Oekraïne. “Het kabinet acht het onverminderd van belang om bij te dragen aan de Oekraïense zelfverdediging.”
Anp