Nieuws

Rwanda heeft ruzie met grote buur Congo over rebellengroepen

31-05-2022 14:26

Bron: Aleksander Lukatskiy via Shutterstock

De afgelopen dagen zijn de spanningen in Centraal-Afrika weer flink opgelopen. De Democratische Republiek Congo en Rwanda beschuldigen elkaar van vijandige handelingen, en de Afrikaanse Unie roept op tot kalmte. De oorzaak is een hernieuwd offensief van de rebellengroep M23, in de Congolese provincie Noord-Kivu. Congo beschuldigt Rwanda ervan M23 te steunen, zoals het tien jaar geleden ook deed tijdens een eerdere oorlog. M23 bestaat voornamelijk uit Tutsi’s, net als de huidige regering van Rwanda.

De Rwandese luchtvaarmaatschappij RwandAir mag inmiddels niet meer landen in de DR Congo, en de Rwandese ambassadeur is dit weekend op het matje geroepen. Rwanda beschuldigt het grote buurland er op zijn beurt van een andere rebellengroep te steunen, de Democratische Strijdkrachten voor de Bevrijding van Rwanda. Deze groep bestaat voornamelijk uit Hutu’s die na de genocide in 1994 Rwanda ontvlucht zijn. Volgens Rwanda zouden deze rebellen met Congolese steun aanvallen uitvoeren over de grens, en hebben ze onlangs nog twee Rwandese soldaten ontvoerd. Een Congolese generaal in Noord-Kivu beschuldigt Rwanda juist van militaire infiltratie, en zegt dat de soldaten 20 kilometer van de grens zijn gearresteerd door burgers.

Ook zou het Congolese leger maandagochtend raketaanvallen hebben uitgevoerd over de Rwandese grens. De Rwandese staat was spaarzaam met details, al zouden er een aantal burgers gewond zijn geraakt. Het Rwandese ministerie van Defensie heeft een regionale groep experts gevraagd om het incident te onderzoeken. De DRC ging niet in op de beschuldigingen. De gevechten in het oosten van Congo laaiden op, naar het schijnt omdat M23 ontevreden was over niet nagekomen afspraken met de regering. De rebellengroep had aanvankelijk de wapens neergelegd, en zou in ruil worden opgenomen in het leger. Toen duidelijk werd dat daar niets van terecht ging komen, namen ze de wapens weer op.

De voorzitter van de Afrikaanse Unie heeft de president van Angola nu gevraagd om als tussenpersoon te dienen. Zo moeten Congo en Rwanda alsnog naar de onderhandelingstafel gebracht worden. Tijdens de voetbalwedstrijd tussen Paris Saint-Germain en Arsenal