Nieuws

Telegraaf: Uni Maastricht gaat gebukt onder Woke-discussie

31-05-2022 13:21

Bron: foto para ti via Shutterstock

Leuk artikel van Wierd Duk bij de Telegraaf: Er is ruzie ontstaan over het gebruik van ”vrouw” aan de universiteit. Volgens sommigen moet hiervoor de modieuze term ”mensen die menstrueren” gebruikt worden, om zo ook transgenders mee te nemen. Een feministische actiegroep eist van een universiteitsblad dat de term ”vrouw” dus maar in de ban moet worden gedaan, maar het blad ging daar tegenin. Hier werd kennelijk op gereageerd met elektronische oorlogsvoering in de vorm van een ddos-aanval. Voor de mensen die niet online leven: Bij een ddos-aanval worden in korte tijd heel veel bezoeken aan een website gebracht door middel van een computerprogramma. De website raakt hierdoor overbelast en wordt zo onbereikbaar gemaakt. De klagende groep feministen kreeg overigens al eens subsidie van de universiteit.

Volgens de voorzitter van het college van bestuur mag de discussie over inclusiviteit wel wat kalmer. Er moet meer respect komen voor afwijkende meningen. Volgens politicoloog Coen de Jong maken activisten vooral terreinwinst omdat ze de luidste stem in het debat hebben:

”Sommige activisten zijn heel luidruchtig en de sfeer wordt al snel intimiderend, zoals in Maastricht. Dan sluipt bij bestuurders en docenten de angst erin en gaat men overstag om maar de lieve vrede te bewaren. Dat is zorgwekkend, want dit is natuurlijk geen eerlijke manier om een debat te voeren, al helemaal niet als de aanvallers anoniem zijn. Maar zeg nou zelf, hoeveel mensen zouden op zo’n universiteit nou echt aanstoot nemen aan het woord vrouw? Zou dat meer dan de helft zijn? Vermoedelijk niet.”

Ook filosoof Floris van den Berg vindt dat er wel eens wat meer weerstand mag komen tegen dwingende uitwassen van de taalvernieuwing:

”Natuurlijk is het goed als deze debatten worden gevoerd, maar dat kan ook binnen een liberaal-democratisch kader, zonder al die lelijke woorden en zonder anderen te beschuldigen en te cancelen. Gelukkig komt er steeds meer verzet.”