Nieuws

Erdogan kondigt nieuwe operatie in Syrië aan

01-06-2022 12:58

Bron: Bumble Dee via Shutterstock

Turkije lijkt op het punt te staan om het conflict in Syrië te doen escaleren. De Turkse president Erdogan kondigde vandaag een nieuwe militaire operatie aan in Noord-Syrië, met als doel het verdrijven van Koerdische milities die zijn gelieerd aan de regering van Bashar al-Assad.

De operatie zal als doel hebben de Syrische steden Tell Rifaat en Kobani te veroveren op de rebellen. Turkije ondernam in 2019 ook al een operatie om een zone langs de Turks-Syrische grens in handen te krijgen. Dit zorgde toen voor een bondgenootschap tussen de YPG-rebellen en het al-Assad regime. Erdogan zei maandag al tegen journalisten dat het verdrijven van de Koerdische strijders nog steeds een hoge prioriteit heeft. Het Turkse leger heeft de afgelopen dagen voorbereidingen getroffen voor een hernieuwd offensief.

Ondertussen onderhandelt Turkije nog steeds met Zweden en Finland over het NAVO-lidmaatschap van die landen. Turkije zegt zich zorgen te maken over de tolerantie die de Scandinavische landen hebben voor Koerdische rebellen en de Gülen-beweging. Ook heeft Turkije sinds haar inval in Syrië te maken met sancties op de wapenimport van Zweden. Ankara wil eerst afspraken maken over deze kwesties, en garanties dat de Turkse veiligheidsbelangen gerespecteerd worden.