Nieuws

OPEC gooit mogelijk olieproductie omhoog om Russisch gat op te vullen

02-06-2022 13:40

OPEC-logo voor het hoofdkantoor in Wenen. Bron: T. Schneider via Shutterstock

OPEC+ zal mogelijk donderdag een besluit nemen over het verhogen van de olieproductie. Dit zeggen twee bronnen tegen Reuters. Het verbond bestaat uit de Organisatie van olie-exporterende landen, en een aantal andere grote producenten, waaronder Rusland. De groep vergadert donderdag onder andere over het compenseren van de teruglopende Russische productie. Door de internationale sancties produceert Rusland inmiddels 1 miljoen vaten per dag minder. Landen als Saudi-Arabië kunnen dit productietekort opvangen en exporteren, maar hebben daar wel overeenstemming voor nodig met andere OPEC+-leden.

Voor Saudi-Arabië speelt ook de relatie met de Verenigde Staten een rol bij de beslissing. Die relatie verloopt sinds de Russische invasie moeizaam. De Amerikaanse president Biden zal waarschijnlijk later deze maand een staatsbezoek brengen aan het land. Het Witte Huis zou ook graag zien dat de Arabieren meer olie pompen, om zo de prijsstijgingen te drukken. Eerdere Amerikaanse pogingen om Saudi-Arabië hiertoe te bewegen liepen echter op niets uit. Begin maart weigerden de Saudi’s nog een telefoongesprek met Biden, maar spraken ze wel met Poetin. Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten zijn boos op Amerika omdat Biden hun oorlog in Jemen niet steunt. Dit neemt niet weg dat de VS nog steeds de grootste wapenhandelaar is voor de golfstaten, en onmisbaar voor de economie van de landen.

Een verhoging van de olieproductie kan een middel zijn om aan de Amerikanen te laten zien dat betere relaties mogelijk zijn. Rusland zou volgens Reuters akkoord kunnen gaan met een verhoging door de Arabische landen, mits niet de hele terugval in hun eigen productie gecompenseerd wordt. Zo zal de olieprijs toch niet teveel dalen.