Nieuws

Afrikaanse Unie praat met Rusland bij voedselproblemen

03-06-2022 14:08

Graanoogst in Krasnodar, Rusland. Bron: Aleksandr Soloviev via Shutterstock

Poetin ontvangt vandaag een delegatie van de Afrikaanse Unie, onder leiding van de Senegalese Macky Sall. De delegatie is donderdagavond naar Moskou gevlogen om te praten over de voedselproblemen die zijn ontstaan na de Russische invasie en de Westerse sancties. Rusland en Oekraïne waren samen goed voor een groot deel van de graanexport naar de Derde Wereld, en door het over een weer verbreken van handels- en betaalverkeer zijn problemen ontstaan. Ook veel zonnebloemolie en kunstmest die naar de Afrikaanse markt ging, kwam uit Oost-Europa

President Sall noemt het afsluiten van Russische banken door het internationale betaalsysteem SWIFT als een probleem. Dit maakt het onmogelijk voor Russische exporteurs om zaken te doen met partners in Afrika. Hij verwacht ook dat het zesde sanctiepakket, dat de Europese Unie nu klaar heeft, de situatie niet zal verbeteren. Volgens Moskou moeten de Afrikaanse landen eigenlijk om hulp vragen bij het Westen, totdat de sancties tegen Rusland zijn teruggedraaid.

Ook de Russische zeeblokkade op de Zwarte Zee is een moeilijk punt. Dit maakt de Oekraïense graanexport fysiek onmogelijk. Polen bood eerder al aan om als overslaghaven te dienen voor de Oekraïense export. Het voedsel moet dan wel eerst een lange reis over land maken. Er wordt ook druk gezet op Rusland en Oekraïne om tot overeenstemming te komen over een ”economische corridor”, waardoor graan alsnog via de Zwarte Zee geëxporteerd kan worden. Deze druk heeft echter nog niet tot concrete resultaten geleid.