Nieuws

Britse conservatieven kunnen vanavond premier Johnson wegstemmen

06-06-2022 13:33

Boris Johnson
Bron: Alexandros Michailidis via Shutterstock

De Britse conservatieve partij is verdeeld over de vraag of premier Johnson de leider van de partij kan blijven. De premier ligt al een tijd onder vuur omdat hij in coronatijd de lockdownregels overtrad die hij zelf in had gevoerd. Binnen de conservatieve partij hebben nu genoeg parlementariërs hun vertrouwen opgezegd om een leiderschapsverkiezing te houden.

Partygate kreeg vorige maand een nieuw hoofdstuk toen topambtenaar Sue Gray een rapport publiceerde over een reeks incidenten rond premier Johnson. De ministers en hoge ambtenaren op Downing Street 10 werden daarin verantwoordelijk gehouden voor een cultuur van feestjes en drankgebruik. De politie deelde 126 boetes uit, waaronder aan Johnson zelf. Die zag echter niet de behoefte om vroegtijdig af te treden.

Volgens de interne partijregels moet 15 procent van de conservatieve parlementariërs schriftelijk het vertrouwen in de partijleider opzeggen. Dat komt in het huidige parlement van 359 conservatieven neer op 54 mensen. Dat aantal blijkt nu gehaald te zijn. De verkiezing zal vanavond tussen zeven en negen plaatsvinden (Nederlandse tijd), en de uitslag zal direct bekengemaakt worden. Mochten 180 conservatieven hun vertrouwen opzetten in Johnson, dan zullen ze daarna een nieuwe partijleider moeten kiezen uit de zittende parlementsleden.

Sommige tegenstanders komen uit Johnsons eigen kring. Anti-corruptie waakhond John Penrose besloot vandaag af te treden na aanleiding van de schandalen. Volgens Penrose is het duidelijk dat Johnson de ministeriële gedragscode heeft gebroken toen hij tegen het parlement zei geen coronaregels te hebben gebroken. Volgens Penrose zou de premier af moeten treden. Ook het conservatieve parlementslid Jeremy Hunt spreekt zich uit tegen Johnson. Hunt verloor in 2019 nog een leiderschapsverkiezing van Johnson.