Nieuws

Lavrov moet staatsbezoek aan Servië afblazen vanwege gesloten luchtruim

06-06-2022 10:51

Sergej Lavrov. Bron: Shutterstock

Rusland heeft een staatsbezoek moeten afblazen vanwege Europese sancties. De minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov, had vandaag een bezoek moeten brengen aan Servië. Het is hem echter niet gelukt om een route te vinden waarlangs hij dat land kan bereiken.. Servië ligt ingesloten tussen EU-lidstaten, en landen die graag lid zouden willen worden. Hoewel het land zelf goede relaties onderhoudt met Rusland, hebben de omringende landen hun luchtruim gesloten voor alle Russische vliegtuigen.

Een medewerker van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken zou gegrapt hebben dat hun diplomaten het teleporteren nog niet onder de knie hebben. Het Russische persbureau TASS schrijft dat Noord-Macedonië, Bulgarije en Montenegro geweigerd hebben het vliegtuig van Lavrov door te laten.

Servië is op diplomatiek en economisch vlak sterk van Rusland afhankelijk. Kosovo, dat grotendeels wordt bevolkt door etnische Albanezen, maakte zich in 2008 los van Servië. Rusland steunde toen de Servische weigering om die afscheiding te erkennen. Servië is ook sterk afhankelijk van Russische energie, en onderhoudt ook om die reden goede banden.

Update: Lavrov noemt het sluiten van het luchtruim een ”vijandige daad”, ”niet eerder vertoond en onvoorstelbaar”. Dat citeert de Volkskrant in haar liveblog uit het ANP.