Opinie

Willem Treur – Woke, helemaal zo gek nog niet

06-06-2022 19:24

Woke.

Er is iets wonderlijks gaande. Hoe vaker ik artikelen en columns in De Telegraaf lees hoe meer fan ik word van het wokisme. Ik stoor me inmiddels zelfs amper meer aan de lelijkheid van het anglicisme wokisme. Nu word ik na 100 keer wokisme zeggen pas fysiek onpasselijk.

Anti-woke Kultuurkamer

Een van de mooiste en belangrijkste columns van Nederland is die van Leon de Winter. In zijn column Wie werpt dam op tegen wokisme? van dinsdag 31 mei schrijft de stercolumnist van De Telegraaf:

“In Princeton was Dijkgraaf directeur van het Institute for Advanced Studies […] Nu is hij politicus en lijkt hij geen dam op te werpen tegen het ’wokisme’, dat gisteren in deze krant door Paul Cliteur werd bekritiseerd maar op Amerikaanse universiteiten, ook Princeton, veel aanhang heeft.”

Als prominent lid van extreemrechts nepnieuws- en demagogiebastion Forum voor Democratie Paul Cliteur in de Telegraaf het wokisme bekritiseert, hoe haalt minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Robbert Dijkgraaf het dan in zijn hoofd om hier géén dam tegen op te werpen? Mooi ook hoe De Winter De Telegraaf met een prestigieuze Amerikaanse universiteit vergelijkt: in de krant van wakker Nederland krijgt wokisme kritiek, máár op Amerikaanse universiteit Princeton heeft het veel aanhang.

De Winter vervolgt:

“Dijkgraaf wekt de indruk geen gevaren te zien in het woke gedachtegoed, en dat klinkt door in zijn voorstel om een Nationaal Centrum voor Wetenschapscommunicatie op te zetten. Er is veel wantrouwen over wetenschappers, stelt hij, veel desinformatie, en daar moet de overheid iets tegenoverstellen: de stem van de wetenschap.”

Misschien dat het niveau van Leon de Winter zó ver boven mij ligt dat ik daarom niets begrijp van wat hij hier zegt, maar staat met iets anders dan wokisme bezig zijn dus gelijk aan het niet inzien van het vermeende gevaar? Want dan klinkt in vrijwel alles wat iedereen ooit zegt door dat ze geen gevaren zien in het woke gedachtegoed. Of had De Winter liever gezien dat de minister een soort anti-woke Kultuurkamer zou oprichten, om goed de indruk te geven dat hij het gevaar inziet van activistische bewustwording van racismeproblematiek en sociaal onrecht jegens minderheden?

Virtuoze masterclass in valse analogieën

Minister Dijkgraaf laat in een publicatie op de site van Rijksoverheid weten dat zijn voornaamste motivatie om een centrum voor wetenschapscommunicatie op te richten de nepnieuwspandemie is die de wereld gelijktijdig met het coronavirus overspoelde:

“De afgelopen coronaperiode hebben we gezien hoe wetenschappelijke kennis onder druk kan komen te staan in ons publieke en politieke debat. Voor een stevige rol van wetenschap in onze samenleving is ook een stevig fundament onder onze wetenschapscommunicatie nodig.”

Of dit plan zinvol of effectief is betwijfel ik, maar een verband tussen Dijkgraafs voorstel en woke gedachtegoed kan ik niet vinden. Eigenlijk is de column van De Winter een virtuoze masterclass in het gebruiken van valse analogieën. De minister wil iets tegenover de verspreiders van nepnieuws zetten, maar Leon suggereert dat je dan niks meer mag zeggen:

Mag ik de belofte van het totale heil van de vaccins desinformatie noemen? Het ontkennen van aerosolen als de voornaamste wijze van besmetting? De magische antivirale werking van een tissue voor de mond? De effecten van de intelligente lockdowns, avondklok, handenwassen en niezen-in-de-elleboog? […] Of richt het Centrum zich vooral op de lastpakken die de overheden niet op hun blauwe ogen willen geloven?

Op zich een voorspelbare afslag want in de anti-wokewereld staat kritiek ontvangen gelijk aan gecensureerd en gecanceld worden.

De nazi’s

De column is behoorlijk onsamenhangend tot zover maar Leon ‘ik heb de klok horen luiden maar ik weet niet waar de klepel hangt’ de Winter had kennelijk behoefte om nog dieper te zinken dus is hij op zoek gegaan naar nog slechtere vergelijkingen. Want Amerika dan? Daar is een professor, ene Joshua Katz, ontslagen omdat hij een affaire had met een studente. Maar omdat deze ook onder vuur lag vanwege zijn mening dat een zwarte activistenclub in Princeton “een kleine lokale terroristenorganisatie” is vraagt Leon zich af wat Dijkgraaf in zo’n geval zou doen:

Katz was dus politiek incorrect – en Princeton had een stok om hem te slaan. Wat gaat Dijkgraafs Centrum bij soortgelijke kwesties doen?

Het gaat mijn voorstellingsvermogen nu al bijna te boven hoever De Winter uit de rails loopt in zijn column, maar een fatsoenlijk schotschrift is niet compleet voordat eerst de nazi’s er in worden gefietst:

De oprichter van het Institute for Advanced Studies in 1930 was Abraham Flexner, zoon van Duits-Joodse immigranten. Hij opende de deuren voor Joodse vluchtelingen, onder wie Albert Einstein, die aan de censuur en de mentaliteit van de nazi’s waren ontkomen. Wie buiten de exacte wetenschappen gaat bepalen wat informatie en desinformatie zijn, kweekt denkkramp, publicatie-angst, volgzaamheid. Dat zal het effect zijn van Dijkgraafs Centrum voor Wetenschapscommunicatie, tenzij hij tevens een tegenkracht opzet die het Centrum continu doorlicht op de waan van de dag. Maar dat zullen de wokers op zijn ministerie niet toestaan.

Het kan niet anders of De Winter heeft zijn hoofd zo diep in zijn anti-wetenschapshol gestoken dat hij nu denkt dat het woke is om voor de wetenschap te zijn. Maar ik wil het spel wel meespelen. Dan ben ik vanaf nu woke.

Rechtse echoput

De opvattingen van Leon de Winter komen overduidelijk niet voort uit verkregen inzichten door mentale inspanning, maar uit een diepgeworteld wantrouwen tegen alles en iedereen wat mainstream is. Om zijn ‘verhaal’ te duiden laat hij zijn kop even hangen in de internationale rechtse echoput waar hij wat mooie voorbeelden op kan vangen die nu in zwang zijn in boreale kringen. De hele column is één groot whataboutisme, samen te vatten als: “De minister wil nepnieuws tegengaan, maar hoe zit het dan met woke? Dat is veel erger en daar doet hij niets tegen.”

Ik geloof dat ik – alles wat verschijnt op De Dagelijkse Standaard buiten beschouwing gelaten – zelden een column heb gelezen die zo incoherent is als deze van Leon de Winter. Terwijl het helemaal niet moeilijk is op redelijke wijze een paar gaten te schieten in het plan van Dijkgraaf, zoals Rosanne Hertzberger bijvoorbeeld doet in haar column in NRC. Of zoals wetenschapsredacteur van de Volkskrant Maarten Keulemans doet op Twitter.

Hup Sylvana Simons

Niet langer is woke een woord dat intersectioneel activisme omschrijft maar een term die populistisch rechts gebruikt voor alles wat ze stom vinden. Van genderdrammen tot erkennen dat stikstof voor antropogene klimaatopwarming zorgt. Van Black Lives Matter-activisme tot niet fel tegen de medische wetenschap gekant zijn. Allemaal één grote kliek. En bovendien een onafwendbaar totalitair gevaar dat onze beschaving zal verslinden. Kijk maar naar Amerika. Kijk maar naar de nazi’s.

Woke is verworden tot een domme, gecreëerde vijand die het leeghoofdige wij-zij denken van lampenkappen als Leon de Winter faciliteert. Een onbenullige kijk op de maatschappij, maar als ik dan moet kiezen, kies ik voor wokeHup genderneutrale wc’s! Hup voornaamwoorden in je bio! Hup Sylvana Simons! Hup Black Lives Matter en vooral hup Nationaal Centrum voor Wetenschapscommunicatie van Robbert Dijkgraaf!

 

Lees meer Willem Treur:

De narcismeparadox op sociale media
Stop de vrijheid van meningsuiting

 

Weg met alle irritante banners, trackers en popups op TPO.nl! KLIK NU METEEN HIER!