Nieuws

Kabinet wil ”mega-noodopvang” om druk op Ter Apel te verlichten

08-06-2022 12:19

Aanmeldcentrum Ter Apel. Bron: Jan Omvlee

Het kabinet werkt aan vier grootschalige opvanglocaties, met ieder plaats voor in ieder geval 1000 asielzoekers. Dat meldt RTL Nieuws op basis van documenten die in handen zijn van hun politieke redactie. Voor het oprichten van deze opvanglocaties wordt gekeken naar tenten, sporthallen, cruiseschepen en een kazerne. Het is niet bekend met welke gemeentes staatssecretaris Eric van der Burg (VVD) in gesprek is over mogelijke opvang. De opvang moet van tijdelijke aard zijn, dat wil zeggen niet meer dan zes maanden. Ook wordt gewerkt aan een ”noodknopprocedure” voor als Ter Apel volstroomt. Hiermee kunnen asielzoekers overgeplaatst worden naar opvanglocaties die gereserveerd staan voor Oekraïense vluchtelingen.

Ter Apel

Het aanmeldcentrum in Ter Apel zit nog steeds vol. In de nacht van dinsdag op woensdag hebben 140 mensen moeten slapen in de wachtkamer van het IND en de recreatiezaal. Het COA denkt dat de situatie de komende dagen aanhoudt. Wel is er op korte termijn enige verlichting gekomen in de vorm van 600 noodopvanglocaties in verschillende delen van Nederland. Deze zijn echter bedoeld als tijdelijke oplossing voor de crisis van de afgelopen maanden, en veel locaties zullen op den duur weer sluiten.

Ook zijn er asielzoekers overgeplaatst naar noodopvanglocaties, terwijl ze in Ter Apel nog stappen af moesten ronden in hun asielaanvraag. Deze mensen moeten nu door het COA worden opgezocht, en moeten terugkeren naar Ter Apel voor de rest van hun procedure.

Delfzijl

Dinsdagavond werd in het asielzoekerscentrum in Delfzijl een 34-jarige man gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij een een vechtpartij. Een 23-jarige man raakte hierbij lichtgewond, nadat hij zou zijn gestoken met een mes. Onduidelijk is nog of beiden bewoners zijn van het AZC. Volgens RTVNoord kwamen beide heren ”uit Delfzijl.”