Nieuws

FBI doet onderzoek naar illegaal lobbywerk oud-generaal

08-06-2022 11:05

voordeur van het Brookings Institution. Bron: Andriy Blokhin via Shutterstock

De FBI heeft een huiszoeking gedaan bij een voormalige Amerikaanse generaal die lobbywerk verricht zou hebben zonder hier openheid over te geven. Het gaat om John R. Allen, die van 2011 tot 2013 leiding gaf aan de ISAF-missie in Afghanistan. Hij is sinds 2017 president van het Brookings Institution, een prestigieuze denktank in Washington D.C. Allen wordt ervan verdacht te hebben gelobbyd voor de Golfstaat Qatar, zonder dat hij zich liet registreren als buitenlandse agent. Tijdens de huiszoeking heeft de FBI elektronica in beslag genomen.

Qatar kwam in 2017 in de problemen toen de omringende Golfstaten een blokkade instelden. De buurlanden Saudi-Arabië, Bahrein, en de Verenigde Arabische Emiraten verbraken de diplomatieke en economische banden met Qatar vanwege een reeks politieke onenigheden. Allen zette zich in die periode in voor de-escalatie, en zei hierover bij een verhoor in 2020 dat hij een oorlog had willen voorkomen waarbij Amerikaanse troepen betrokken konden raken. De FBI stelt nu dat Allen een miljoenendeal had met Qatar om zich voor hun belang hard te maken. Allen heeft zich bovendien nooit laten registreren als buitenlandse lobbyist. De ”Foreign Agents Registration Act” stelt dit verplicht, maar mensen en organisaties proberen hier nog wel eens onderuit te komen om hun werk niet te belemmeren.

Volgens rechtbankstukken zou Allen gelobbyd hebben om de Trump-regering bij te sturen inzake de blokkade van Qatar. Trump leek aanvankelijk achter Saudi-Arabië te staan. De toenmalige minister van Buitenlandse Zaken, Rex Tillerson, kwam uiteindelijk met een verklaring waarin hij alle partijen opriep tot kalmte. Dit kwam volgens de FBI nadat Allen contact had opgenomen met de nationale veiligheidsadviseur H.R. McMaster, waarbij hij om een soortgelijk statement vroeg namens Qatar. John Allen zou Qatar ook geadviseerd hebben over andere mogelijke beïnvloedingscampagnes in de VS, zowel legaal als illegaal. Een keer zou hij hiervoor een honorarium hebben ontvangen van 20.000 dollar. Dit werd geboekt als een ”speakers fee,” terwijl hij eigenlijk geen speech had gegeven.