Nieuws

Politie gaat ‘racisme en discriminatie’ binnen eigen organisatie keihard aanpakken

08-06-2022 09:22

Politie
Dutchmen Photography / Shutterstock.com

De politie gaat racisme en discriminatie binnen de eigen gelederen strenger aanpakken. Er volgt voortaan sowieso een sanctie en mogelijk ontslag als politiemensen een dergelijke overtreding begaan, zegt plaatsvervangend korpschef Liesbeth Huyzer in NRC.

Aanleiding is volgens Huyzer de recente NPO-documentaire De Blauwe Familie van KRO-NCRV waarin (voormalig) agenten met een migratieachtergrond hun beklag doen over de in hun ogen te lakse aanpak van racisme binnen de politie. In een gezamenlijke verklaring van tachtig topfunctionarissen van de Nationale Politie staat dat uit de documentaire “een waardevolle les” moet worden getrokken, aldus NRC.

Uitsluiting en conformeren

Korpschef Huyzer stelt dat zij in haar zeventien jaar bij de politie veel ten goede heeft zien veranderen, maar ook dat “de harde cultuur van uitsluiting en je conformeren nog steeds aanwezig is. Ik voel het ook als falen dat ik tot nu toe niet in staat ben geweest iedereen bescherming te bieden die dit mooie beroep vol passie en inzet uitoefent.”

Volgens de topvrouw van de politie volgt er voortaan bij discriminatie “altijd een sanctie en zo nodig ontslag”. Tot nu toe handelde de politie zulke kwesties volgens Huyzer in sommige gevallen af met “een goed gesprek”. “Excuses zoals dat gebeurde onder het mom van werkdruk en stoom afblazen gaan niet meer op”, zegt zij tegen de krant. “Discrimineren, racistisch gedrag, buitensluiten, het moet altijd consequenties hebben. Het betekent niet dat altijd ontslag volgt, maar het is wel het uitgangspunt van waaruit we de schending beoordelen.”
Anp/Tpo