Politiek

PvdA/GL-kiezers zijn voor gezamenlijke Eerste Kamerfractie, maar niet voor volledige fusie

08-06-2022 14:05

GroenLinks PvdA fusie
Jesse Klaver en Attje Kuiken / foto: Chris Aalberts.

PvdA- en GroenLinks-kiezers zijn voor een gezamenlijke Eerste Kamerfractie. Maar over een mogelijke volledige fusie van de partijen groeit twijfel. Minder dan de helft van beide kiezersgroepen steunt dat idee nu.

Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder duizenden kiezers van GroenLinks en de PvdA in de aanloop naar de ledenstemmingen van zaterdag. Als het aan hun kiezers ligt, slaan de partijen die gezamenlijke weg in. 68 procent van de GroenLinks-kiezers en 72 procent van de PvdA-kiezers vindt dat de partijen na de Eerste Kamerverkiezingen van volgend jaar samen moeten optrekken.

Minderheid voor fusie

Maar of de samenwerking verder moet gaan dan dat, betwijfelen steeds meer kiezers. Van beide partijen is 44 procent nu voor een fusie, een stuk minder dan eerdere meetmomenten. Bekijk hier hoe kiezers eerder dachten over een fusie tussen beide partijen.

Leden van de partijen laten eenzelfde beeld zien. Bijna alle leden willen meer samenwerking en ook voor een gezamenlijke Eerste Kamerfractie is ruime steun, maar over een fusie heerst verdeeldheid.

Leider fusiepartij

Van een aantal PvdA- en GroenLinks-politici vinden kiezers twee politici acceptabel als leider van een fusiepartij, mocht die er komen. Bekijk hier wie dat zijn en hoe andere politici liggen bij de kiezers van de partijen.

Over dit onderzoek

Het onderzoek is gehouden opĀ  6 en 7 juni 2022. Aan het onderzoek deden 2.692 mensen mee die bij de laatste Tweede Kamerverkiezingen op de PvdA hebben gestemd en 1637 mensen die GroenLinks stemden. De uitkomsten zijn gewogen op het totaal aantal ondervraagden en representatief voor zes variabelen, namelijk: leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2021. Het Opiniepanel bestaat uit 80.000 leden.