Nieuws

Amerika maakt zich op voor hoorzitting ‘January 6’

09-06-2022 15:28

Politie en demonstranten staan tegenover elkaar voor het Capitool. Bron: Lev Radin via Shutterstock

Over een aantal uur begint de eerste hoorzitting van de speciale commissie die is ingesteld om de bestorming van het Capitool op 6 januari 2020 te onderzoeken. De commissie bestaat uit zeven Democraten en twee Republikeinen.

De Democraten hopen aan te kunnen tonen dat er een samenzwering bestond om de verkiezingsoverwinning van Joe Biden ongedaan te maken, en Donald Trump een tweede termijn te geven. ”De haren in je nek gaan overeind staan als je de verstrekkende samenzwering begrijpt, en de poging om ieder drukmiddel en iedere instantie die hierbij betrokken was te corrumperen,” zegt Elaine Luria tegen het AP. Luria is een Democratisch congreslid uit Virginia, en lid van de onderzoekscommissie.

De hoorzitting zal waarschijnlijk te zien zijn op ieder groot Amerikaans nieuwskanaal, met uitzondering van Fox News. De eerste zitting zal beginnen met de getuigenis van een politieagent die vocht met de demonstranten, en een documentairemaker die op de dag beelden schoot van de rel.

Ook zal waarschijnlijk gebruik gemaakt worden van opnames van een eerder verhoor met Ivanka Trump. Zij zou in de buurt zijn geweest toen haar Vader probeerde om vicepresident Pence ertoe te bewegen de benoeming van Biden tegen te houden. De commissie nam tijdens het besloten deel van het onderzoek een interview met haar op, net als met haar man Jared Kushner en broer Donald Trump junior.