Nieuws

NPO-voorzitster Leeflang: Oud-voorzitster Shula Rijxman overtrad mogelijk gedragscode

09-06-2022 17:30

Shula Rijxman (Screenshot NPO)

Oud-voorzitster van de NPO Shula Rijxman heeft mogelijk de gedragscode voor bestuurders overtreden. Dat zegt de huidige voorzitster, Frederieke Leeflang, tegen BNR. Rijxman raakte in opsprak nadat zij geen melding bleek te hebben gemaakt van een privérelatie met een topambtenaar van het ministerie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Deze relatie met secretaris-generaal Marjan Hammersma, en het niet openbaar maken ervan, wekt de indrukt van belangenverstrengeling. Leeflang betuigt nu namens de NPO spijt in een schriftelijke reactie.

Een klokkenluider die in 2020 misstanden binnen de publieke omroep aan wilde kaarten, werd door toenmalig minister Arie Slob (Christenunie) doorverwezen naar Hammersma voor een vertrouwelijk gesprek. Nu blijkt dat Hammersma een zeer ”innige vriendschap” onderhield met Rijxman, over wie de klokkenluider juist wat te zeggen had. Zowel Rijxman als Hammersma waren na afloop van mening dat ze privĂ© en zakelijke relaties goed gescheiden konden houden. Het Commissariaat van de Media doet inmiddels onderzoek naar de kwestie.

Shula Rijxman is overigens inmiddels benoemd tot wethouder in Amsterdam namens D66. Ze heeft in haar portefeuille onder andere ”lokale media.”