Nieuws

Leider Hezbollah dreigt met ingrijpen tegen Israëlische gaswinning

10-06-2022 12:24

Bron: John Grummitt via Shutterstock

De Leider van de Libanese groep Hezbollah, Sayyed Nasrallah, heeft dreigende taal geuit richting Israël vanwege de aardgasboringen die dat land uitvoert in de Middellandse Zee. Israël wil beginnen met de exploitatie van het gasveld ”Karish”, en heeft daarvoor een speciaal uitgerust schip naar het veld gebracht. Libanon betwist echter dat Israël het recht heeft om dit te doen, omdat de grens van de territoriale wateren van beide landen nooit vastgesteld is. Het Kalesh-veld ligt volgens een mogelijke interpretatie van die grens deels in Libanese wateren.

Nasrallah bekritiseerde de plaatsing van het gaswinningsschip donderdag in een speech. Hij stelt dat de Israëlische zet Libanon in een moeilijke positie brengt, en dat het gasveld de enige manier is om het instorten van het land te voorkomen. Hij erkent dat het Israëlische schip zelf niet in betwiste wateren ligt, maar stelt dat bij de exploitatie ook gas zal worden gepompt uit delen van het veld die van Libanon zijn. Nasrallah zegt dat Hezbollah zich achter de Libanese regering zal scharen als die voor onderhandelingen kiest. Hij dreigt echter ook dat Hezbollah over de militaire capaciteiten beschikt om de gaswinning te stoppen. Hiermee bedoelt hij waarschijnlijk het arsenaal aan kleine raketten, waarmee Hezbollah in eerdere conflicten Israël heeft bestookt.

Israël laat in een reactie weten dat het niets verkeerd doet, en stelt dat het Kalesh-veld geheel binnen Israëlische wateren ligt. de minister van Financiën, Avigdor Liberman, zei dat het land niet luisterde naar terroristen, en suggereerde dat Nasrallah vooral in zijn bunker moest blijven schuilen.